.
.

Поддържайте зъбите си в добро състояние, грижете се за усмивката си ежедневноСтрахувате ли се да се усмихвате? Притеснявате ли се за Вашите зъби и за това как те изглеждат към този момент? Понякога може да е късно за възстановяване на белотата по естествен път, но ако все още се радвате на прекрасна усмивка, то Ви съветваме да отделяте поне 10 минути на ден за тяхната поддръжка.
Любопитно е да кажем, че от ранно детство родителите трябва да научат децата си, че здравето на зъбите зависи изцяло от усилията и вниманието ни. Заболяването на зъбите засяга състоянието на целия организъм, което води до разпространение на инфекции и заболявания на храносмилателния тракт, сърдечно-съдовата система, белите дробове и др. За да се избегнат неприятни последствия, е необходимо да се спазват прости хигиенни правила.

В устата се натрупва огромен брой бактерии (стрептококи и лактобацили), които причиняват гниене. Те разяждат остатъците от храна, най-вече захари, и отслабват зъбния емайл. Оттук следва, че след хранене е почти задължително да миете зъбите си.
Зъболекарите препоръчват тази процедура да се извършва два пъти дневно – сутрин и вечер. Дръжте четката за зъби под ъгъл 45 °, не забравяйте да почистите езика и небцето (може да има бактерии, които причиняват неприятна миризма).

След хранене е излишно да изплаквате устата си с вода или балсам. И не пренебрегвайте нишките за почистване, само с тях можете да почистите труднодостъпни места. Моля, обърнете внимание, че след ядене незабавното миене на зъбите не се препоръчва, тъй като има опасност за овреждане на зъбния емайл. По-добре е да изчакате половин час и след това да пристъпите към хигиенни процедури.

За да се запазите красотата на зъбите, е важно да се откажете от вредните навици – пушенето, както и прекомерната консумация на алкохол, сладки, газирани напитки, консумация на кафе. Те съдържат голямо количество фосфор, което причинява недостиг на калций. Чаят и кафето без мляко, червено вино предизвикват потъмняване на емайла. Най-добрите напитки за поддържане на здравето са млякото и питейната вода.

Правилното хранене е гаранция за здравето на целия организъм. Не забравяйте да ядете храни, богати на калций: сирене, извара, броколи, портокалов сок. В допълнение, витамини D и B, мед, цинк, йод, желязо, калий са важни съставки на костната тъкан.

Дори и с най-задълбочената грижа за зъбите, трябва да посетите зъболекаря веднъж на всеки шест месеца. Създайте си навик с периодично посещение при зъболекар. По този начин можете да предотвратите сериозни зъбни заболявания.

Както виждате, грижата за зъбите и устната кухина не е толкова сложна процедура. Основното нещо е, че всички хигиенни процедури стават обичаен ритуал и правилното хранене става неразделна част от здравословния начин на живот. Тогава красивата, блестяща усмивка ще ви придружи през целия ви живот!

Обобщение на статията
Рейтинг
1star1star1star1star1star
Продукт
5 based on 1 votesВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *