.
.

Pecan – Американски Орех – Пекан изключително полезен


Пекан … чували ли сте за ядката? Пекан е суперхрана.

Днес ще научите за ползите от този тип ядки за оргазма. Pecan – една от най-популярните ядливи ядки в САЩ, расте в Северна Америка и Мексико. Пеканските дървета, растящи в Южна и Централна Северна Америка, са били използвани като хранителен източник от коренните американци много векове преди пристигането на колонистите. До 17-ти век пеканите не са били опитомени; първите насаждения са растения в Мексико. Пекан е голямо широколистно дърво, принадлежащо към семейството на орехите, способно да дава плодове в продължение на 300 години. Ядките се появяват през есента.

Любопитно е да споменем, че Пекан приличат много на обикновения орех, даже и на вкус са сходни. Приличат също на човешки мозък, както можете да видите от самите снимки.

Шепа ядки през два дни биха помогнали значително за човешкият организъм.

Любопитно е да кажем, че една унция пекани съдържа 200 калории, 3 грама фибри, 3 грама протеини и 20 грама предимно ненаситени мазнини, което я прави сърдечна, задоволяваща закуска с множество антиоксиданти, витамини и минерали.

  1. Те са важни за имунитета.
    Пеканът осигурява фитонутриенти, растителни съединения, които имат мощни антиоксидантни ползи. Те също са добър източник на минерала цинк, решаващ за развитието и функционирането на имунните клетки. Диетите с високо съдържание на цинк са свързани с по-нисък риск от много заболявания, особено тези, свързани с възрастта и начина на живот. Нещо повече, яденето на храни, съдържащи елагова киселина – антиоксидант, който се намира в пеканите – е свързано с намален риск от някои видове рак.
  2. Пълни са с флавоноиди.
    Според USDA пеканите имат повече флавоноиди – вид антиоксидант, който се среща най-вече в зеленчуците и плодовете – в сравнение с който и да е друг тип дърво. Хората, които похапват от тази ядка е малко вероятно да развият хронични заболявания, като сърдечни заболявания, диабет, някои видове рак и когнитивен спад. Плюс това, проучване от 2016 г. открива възможна връзка между флавоноидите и поддържането на теглото. Някои ключови храни, пълни с флавоноиди, които могат да се съчетаят с пекани: ябълки, боровинки, грозде, сини сливи, ягоди и чушки.
  3. Те са от решаващо значение за здравето на сърцето.
    Пеканът съдържа мононенаситени мастни киселини, вид мазнини, свързани с подобряване на общите нива на холестерола. Друго предимство за тези вкусни дървесни ядки: Пеканите са пълни с бета каротин и витамин Е, които предпазват клетките от увреждане, като смекчават последиците от хроничното възпаление.
  4. Полезни са за зъбите – Пеканът е богат на калций и фосфор. Фосфорът е един от най-изобилните минерали в организма след калция. Около 85% от фосфора е в костите и зъбите, докато останалите 15% са в клетките и тъканите. Фосфорът, заедно с калция, насърчава здравите кости и зъби. Този минерал е жизненоважен за растежа и възстановяването на клетки и тъкани, както и за производството на ДНК и РНК. И накрая, предотвратява мускулната болка, която може да възникне поради високо физическо натоварване

Предимствата на тази ядка, описани до този момент в статията съвсем не са това, има още много, но най-вероятно ще Ви запознаем с тях в друга статия.Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *