.
.

Паник атака – причини за появата


Снимка: iskanderpower.ru

Паник атаки – причини, симптоми (вегетативно-съдова дистония, кардионевроза), етапи на паническо разстройство, методи на лечение. Как да се справите с паник атака? До какво могат да доведат те? Често ли се срещат, както и много други подобни въпроси биват дискутирани в настоящата статия.

Страхът е естествена реакция на човешкото тяло към опасни ситуации. Тази реакция е помагала на нашите предци да оцелеят. Когато човек е в опасност, тялото му реагира, готово да се вкчюли в битката, или с цел – избягване на неприятности.

Когато мозъкът получава много сигнали за опасност, в него се активира структура, наречена амигдала. Именно тя участва във формирането на страха. В организма се отделят голямо количество хормони на стреса: те увеличават сърдечната честота и дишането и повишават кръвното налягане.

Част от вегетативната нервна система се активира: тя работи по отношение на тялото като педал за газ, включително стресова реакция, защитни механизми. При някои хора по време на силен страх преобладава парасимпатиковата част на вегетативната нервна система, която работи като спирачен педал на автомобил.

Съвременното общество изисква по-сложни поведенчески реакции, тъй като са редица случаите, в които изпада в тежки ситуации.

Много ситуации предизвикват страх, но в същото време промените, които настъпват в организма на физиологично ниво, са безопасни. Човек се страхува да интервюира нов работодател, да посети зъболекар, да не загуби всичките си спестени пари, страхува се от какво ли не.

Представяме Ви част от причините, които смятаме, че са актуални днес:

Наследственост. Възможно е някои хора да са по-податливи на страх на генетично ниво.
Чести и тежки нервни натоварвания. Поради тях нервната система може да започне болезнено да реагира на всякакви дреболии.
Темперамент. Някои видове темперамент правят човек по-податлив на негативни емоции, чувствителен към стрес.
Нарушено функциониране на определени области на мозъка. Те могат да възникнат в резултат на различни причини.
Дисбалансът на симпатиковите и парасимпатиковите отдели на вегетативната нервна система.

За да разберете кой специалист трябва да се свържете по време на паник атаки, първо трябва да разберете каква е разликата между психолог, психиатър и психотерапевт:

Психологът е специалист с психологическо образование, но не и лекар. Той няма право да поставя диагноза и да предписва лекарства. Компетентността на психолога включва разговори и обучения, предназначени да помогнат на хората с психологически проблеми.
Психиатър – лекар (лице с медицинско образование), завършил специализация по психиатрия. Той лекува специална група заболявания, наречени психози, които отговарят на определени критерии. Психиатърът използва предимно лекарства.
Терапевтът има медицинска подготовка и специализация в психотерапията. Много психотерапевти в миналото са работили като психиатри. Този специалист може да прилага както психотерапевтични (разговори, обучения), така и медицински методи.

Терапевтът е най-подходящият за лечение на панически атаки.

Как да се отървете от паник атаките?
Статистиката показва, че известно време след лечението на паник атаки с лекарства, повече от половината от пациентите имат рецидиви. Най-доброто решение е използване на лекарства и психотерапевтични техники.

Понякога паническите атаки, обвързани с определени ситуации, могат да изчезнат сами. Но най-често, без помощта на лекар, разстройството прогресира във времето.

В зависимост от състоянието на пациента, лечението може да се проведе в болница или в амбулаторна база.Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *