.
.

Полезни свойства на какаовото масло


Какаовото масло е основната съставка на любимият на всички ни шоколад. Но полезните му качества не свършват само с използването му в кулинарията, тъй като то се явява и отличен козметичен и терапевтичен агент.
Как точно се получава масло от какаото, като плод, предстои да разберете в следващите редове. Най-важното, което трябва да споменем, е че процесът е дълъг и сложен, открояващ се от този, при получаването на други видове масла.

Първо, семената се извличат от плодовете на какаовото дърво и се ферментират. В резултат на ферментацията се формира цвят и шоколадов мириз, които и ние добре знаем, усещаме, похапвайки шоколад.
След това семената се почистват, термично се обработват, разтрошават се и се пресоват, а продукцията, която се извлича е именно какаово масло. След всички тези манипулации се оказва настъргано какао, което след това се пресова, а продукцията, която се извлича е именно какаово масло.

Този тип масло се пречиства на много висока степен, за да се изолират вредните вещества.

Къде се използва какаовото масло? Въпрос, на който отговорът ще получите в по-долните редове.
Какаовото масло се използва в козметологията, защото съдържа витамини А и F, кофеин и важни мастни киселини.

Самото масло е твърдо в консистенция, но започва да се стопява при температури над 20 ° С. И при температура над 32 ° C, то се топи и придобива мека консистенция.

Следователно, при контакт с кожата ни, то се стопява, което е много удобно при прилагане и нанасяне върху кожата.

Как се съхранява какаовото масло? Поставя се на температура не по-висока от 18°C, в тъмна кутия, при влажност не по-висока от 75%.

Срокът на годност, в съответствие с всички стандарти е 3 години.

Какаовото масло се използва просто в чиста форма – прилага се върху лицето или тялото. Преди да го нанесете, трябва да държите парче масло в ръцете си, така че да започне да се стопява и едва след това можете да употребите.

Какаово масло можете да използвате както в студени, така и в топли сезони, т.е. целогодишно. За да предпазите кожата от силен вятър, студ и вредните слънчеви лъчи, просто намажете лицето си, преди да бъдете изложени на открито.
Какаовото масло притежава още редица полезни свойства. Например, подобрява състоянието на кожата на лицето на по-възрастните дами, като помага за премахване на бръчки или други кожни проблеми. Премахва още отоци под очите, за устните, за цялото човешко тяло. Бори се успешно и с белези, стрии, нараняване на кожата в следствие на травма, оставила белези.

В случай, че чувствате болки в ставите, отново можете да протриете частите от тялото, с какаово масло. Много бързо ще установите облекчение.

В обобщение на написаното можем да кажем, че какаовото масло, както и продуктите, които се предлагат в България са натурални, без примеси и без вредни свойства.

Какаовото масло напълно омекотява не само втвърдените части от тялото, но и кожата на коленете и лактите, като подобрява функцията им.

 

SummaryВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *