.
.

Какво да правим при продължителна кашлица на детето?


Сред най-честите детски болести се нарежда кашлицата. Причините за това, детето да кашля, могат да бъдат много и различни.
Въпреки това, ако кашлицата не премине за повече от две-три седмици от началото на появата й – това вече е тревога за родителите.
Продължителната кашлица при детето може да бъде причина за ново заболяване или симптом на преход към хронична форма. В този случай трябва да се консултирате с лекар за правилна диагноза и предприемане на съответното лечение.

Кашлицата, това е активен рефлекс на човешкото тяло, който изхвърля баластни натрупвания на слуз, храчки, вредни микроби, прах, чужди частици, причинени най-често от възпаление на дихателните пътища.

Формите и характеристиката на кашлицата могаг да бъдат различни:

Суха или мократа кашлица. Сухата кашлица не произвежда, не отхвърля изобилието от лигавични секрети или храчки, за разлика от мократа;
Продължителната или повтаряща се кашлица варира във времето. Тя не може да спре в рамките на един ден или да се появява периодично – сутрин или през нощта;
Остра, продължителна, хронична кашлица варира във времето. Острата кашлица продължава от две до три седмици. Понякога може да продължи до шест седмици;

Основните провокиращи фактори за появата на продължителна кашлица при децата са:
– възпалителни процеси на тялото, причинени от патогенни бактерии и вируси (ако тялото е отслабено, имунната система не може да се бори с появата на нови вируси);
– астматични прояви;
– отговор на респираторните рецептори към внезапна промяна на температурата или климатичните фактори;
– физическо претоварване на дихателната система;
– проникване на чужди тела в дихателната система;
– раздразнение на дихателната система, като алергична реакция към прах, газ, цигарен дим, животинска коса и други;
– невралгични, умствени патологии;
– някои форми на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Можем да обобщим от гореспоменатите фактори, че преди да започнете лечението на детето от продължителна кашлица, трябва да разберете естеството на появата, т.е. причината, поради която кашлицата е налична. Ето защо, не давайте на детето си хапчета по ваше желание, а се консултирайте с квалифициран специалист.

Лечение на продължителна кашлица, налична при деца
Ефективното лечение на заболяването зависи от правилното поставяне на диагнозата, така че ако е налична продължителна кашлица при дадено дете, повече от три седмици и не минав, то задължително следва да запишете час при детски лекар, специализирал в тази област. Самолечението може сериозно да увреди здравето на вашето бебе, нещо повече, може да се появят усложенния.

При суха кашлица обикновено се предписват лекарства, които намаляват чувствителността на лигавицата в дихателните пътища, антитусивни средства, суспензии с продължително действие.
При влажна кашлица се предписват муколитични разредители, лекарства, които нормализират бронхиалната секреция, препарати за отхрачващо действие.
В допълнение към лечението с медикаменти се предписват инхалации (за по-големи деца). Съставът на инхалационната смес може да бъде съставен по предписание на лекаря. Сместа може да се основава на лекарства или билкови екстракти. Вдишването помага за овлажняване на лигавицата на дихателните пътища и предизвиква анестетичен ефект.
При продължителна кашлица често се използват хомеопатични лекарства. Например, мед с лимонов сок.

Снимка: http://TheWomens.Ru

Обобщение на статията
Рейтинг
1star1star1star1star1star
Продукт
no rating based on 0 votes
Brand Name
Deva.bg
Марка
Здравословна статия


Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *