.
.

Учените откриха причината за оплешивяването


Косопад - причини


Учени от Северозападния университет в Чикаго обясниха защо се появява плешивост. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Aging.
При експерименти върху мишки учените са открили, че когато стволовите клетки на косата остаряват, те стават по-малко лепкави, оставят специални места във фоликула и навлизат в дермата. Извън деликатната си микросреда те обикновено не могат да оцелеят.
„В резултат на това остават все по-малко стволови клетки, които са необходими за растежа на косата. Това води до изтъняване на косата и постепенно оплешивяване“, се казва в публикацията.

Учените съобщават за такъв механизъм на оплешивяване за първи път. Авторите на изследването се надяват, че тяхното откритие ще помогне в борбата с косопада при хората, тъй като фоликулите на мишките са подобни на тези на хората.

По-рано стана известно, че много хора, които са имали COVID-19, изпитват интензивен косопад. За да спрете процеса, трябва да се свържете със специалист, който ще направи точна диагноза, ще разбере какви елементи липсва на тялото и след това ще предпише пълноценно лечение.
Алопеция (плешивост) – патологичен косопад, водещ до тяхното частично или пълно изчезване в определени области на главата или багажника. Най-честите видове алопеция са андрогенна, дифузна или симптоматична, фокална или вложена, белези.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *