.
.

Какво може да направи човек, за да увеличи продължителността на живота си?


 През 70-те години се смяташе, че процесът на стареене и възрастта, до която човек може да достигне, до голяма степен зависи от неговата наследственост. Дали той остава дълго буден и активен или бързо застаряващ е въпрос на нашите гени, това е нашата съдба.
В наши дни тази визия сравнително се е изменила.
Днес учените казват, че около 30% от процеса на стареене е генетично определено, а 70% зависи от нашия начин на живот. Наблюденията на жителите на японския остров Окинава потвърждават този факт. Малцина от Вас знаят, че жителите на Окинава са най-дълго живеещите хора в света. Установено е, че жителите на острова, като се започне от детството, учат никога да не преяждат. Приблизително 30% от стомаха трябва да остане празен след хранене. По този начин, видът храна определя продължителността на живота на жителите. Това е важно за нас е фактът, че начинът, по който живеем и остаряваме зависи до голяма степен от себе си, е ясен за всичкти ни.

Петте основни точки са много важни за дълъг и здравословен живот: хранене, движение, регенерация, пречистване и радост от живота. (способност за справяне със стреса)

Стресът и преяждането са бичът на нашето време.

Приблизително една трета от населението на големи индустриални страни се чувства „под стрес“. Броят на заболяванията, свързани с психични проблеми, се е увеличил от 1994 г. със стряскащите 88%. Първоначално реакцията на примитивния човек към стреса е от два вида: да избяга или да се бори. В този случай, кръвта навлиза в хормоните на стреса адреналин и норадреналин, за да се мобилизират енергийните запаси на тялото, хората се държат в зависимост от ситуацията по един или друг начин, борейки се със стреса. Днес този разумен рефлекс на самосъхранение е причината за много заболявания в съвременния човек. Стресът може да се появи на работното място, на бюрото. И ние не говорим за животозастрашаваща ситуация. Енергийните резерви и хормоните на стреса не се консумират в тези случаи и се формират така наречените „енергийни акумулации“, които в крайна сметка водят до заболявания. До 70% от всички заболявания в съвременното общество са пряко или непряко свързани със стреса. Следователно способността да се „управлява“ стреса е толкова важна.

Много е важно да планирате деня си по такъв начин, че да има достатъчно време между различните важни въпроси за възстановяване. Важно е да се наспите добре. През последните 10 години времето за сън е намаляло средно с 1 час. И въпреки факта, че изискванията на работното място са се увеличили, а оттам и времето за възстановяване, имаме нужда от повече, защото сънът е един от най-важните регенеративни процеси на тялото. За преодоляване на стреса е много важно да се движим. Всеки знае това от собствения си опит: ако след натоварен ден правите физически упражнения, в резултат ще се почувствате по-спокойни. Полезно е да медитирате. Научно доказано е, че медитацията води до дълбока релаксация на тялото, така че хората, които практикуват ежедневно медитация, е по-лесно да се справят с една стресова ситуация, и стават далеч по-устойчиви на стрес. Що се отнася до продължителността на съня, би било идеално, разбира се, да се събуждате сутрин без аларма. Човекът е единственото същество в природата, което се нуждае от будилник. Липсата на сън е причина за много заболявания, като диабет, високо кръвно налягане, дори затлъстяване. Британски учени наскоро установиха, че хората, които са намалили количеството на съня до 5 часа, удвояват риска от сърдечен удар.

Движението е живот

За да останем здрави, трябва да тренираме поне 3-4 пъти седмично в продължение на 30 до 40 минути. Основното нещо е да не се прекалявате. Това се доказва както от съвременната наука, така и от Аюрведа. Не е нужно да достигате границите на своите възможности, освен ако не сте професионален спортист. Достатъчно е да се поизпотите, поне три пъти в седмицата, естествено след тренировка и е важно да поддържате добро здраве, добри навици. Когато практикувате спорт, трябва да се справите не само с издръжливостта и силата на тренировката, но и с движенията за гъвкавост и мобилност на мускулите. В това, помага стречинг, както и практикуването на йога.

Източникът на енергия може да бъде банален – свеж въздух и светлина. Много от нас прекарват по-голямата част от деня в затворени помещения, чието максимално покритие на светлината е 500 лукса. Летен слънчев ден ще ни даде 200 пъти повече светлина. Кратка разходка в обедната почивка на открито вече е положителен фактор за възстановяване на енергийния баланс.

„Здравият човек“ – кой е той?

Според определението на Международната здравна организация „Здравето е добро физическо, умствено и социално благоденствие“. Това определение звучи почти също като при аюрведа, което счита, че здравето е баланс на всички органи и системи на тялото. Ако системите за регулиране и регенерация работят правилно, човекът се чувства добре. И ако човек е щастлив – това е недвусмислен показател, че той е здрав.

Западната медицина и Аюрведа са две различни системи, които в крайна сметка предлагат същото.
И в двете медицински системи най-важното е балансът. Но има и различия. Западната медицина обръща повече внимание на симптомите на заболяването и Аюрведа търси главно причината за дисбаланса в организма. Западната медицина елиминира симптома, Аюрведа смята тялото като цяло. Би било добре пациентът да ги комбинира. Основната задача, същността на Аюрведа е превенцията на болестите. По този въпрос може значително да допълни западната медицина.

Аюрведа обяснява всичко по-прост и по-достъпен език. В Аюрведа темата за персонализираната медицина е много интересна – индивидуалните особености, човешката конституция играят важна роля. Няма общо, подходящо за всички и за всеки панацея. Ние всички сме различни, личността на всеки отделен Аюрведа отчита през целия период на неговото учение, както в избора на терапия и превенция на заболяванията. В западната медицина терминът „персонализирана медицина“ означава, че е необходимо да се вземе предвид човешката генетична информация. Това всъщност също показва наличието на индивидуален подход към отделен пациент.

Под Аюрведа, много хора разбират обичайните СПА процедури, предлагани във всеки хотел. Да излееш малко масло на гърба си не е Аюрведа. Концепцията за „аюрведа“ не е патентована. Това не означава нищо по-малко от „Знание за живота“.

Препоръки за здравословен, щастлив и дълъг живот

Основният принцип е: Оставете достатъчно място. Тъй като след хранене трябва да има достатъчно място в стомаха и между ежедневните ви дейности трябва да има достатъчно време за почивка и винаги трябва да има достатъчно време за сън в нощта. Принципът „достатъчно пространство“, което се наблюдава при всички връзки в природата, е интересен – има пространство между атоми в молекулата, и между ядрото и електроните в атома между отделните звезди и галактики, между отделните думи в текста. И в отношенията между хората има специална магия на пространството, която определя връзката между хората – връзка на съчувствие или дори любов.

Обобщение на статията
Рейтинг
1star1star1star1star1star
Продукт
2.5 based on 2 votes
Brand Name
Нашето здраве
Марка
Здравословен начин на живот


Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *