За дренките се срещаме изключително рядко. Не си даваме сметка, че като деца, сме ги брали. Родителите ни са правили компоти, бабите и дядовците – също.
Благодарение на наличието на органични киселини, ябълкова и лимонена, а също така и янтърена и дъбилна, те са полезни.
Плодът съдържа и глюкозида корнин.
Ето и едни от най-важните полеезни свойства на дрянът:
1. При стомашни заболявания, дренките са много полезни. Лечебният му ефект при тях се усилва, когато се прилага в комбинация с диви круши.
2. Има бактерицидно действие върху причинителите на тиф и дизентерия.
3. Чрез диуретичния си ефект повлиява благоприятно при бъбречни страдания – пясък и камъни в бъбреците.
4. Има кръвоспиращ и температуропонижаващ ефект.
5. Препоръчва се при нарушена обмяна на веществата, подагра, кожни заболявания, а също и като кръвотворно и жлъчегонно средство.
6. Подобно на повечето плодове, дренките повишават апетита и са много полезни за възстановяване на организма след тежко заболяване, както и при болни от туберкулоза.
7. Поради наличието на желязо в тях са подходящи за лечение на желязодефицитна анемия.
8. При катари и фебрилни състояния се употребява отвара от плода или цвета, както и натуралният сок.
9. Външно се прилага успешно като компрес срещу мигрена, а отвара от кора, смесена с ечемично брашно – при фурункулоза и акне.
10. С охладена отвара от млади клонки успешно се лекува възпаление на венците, като се жабури устната кухина 2 – 3 пъти дневно няколко дни поред.
11. Плодът се използва за зарастване на дълбоки рани, а изцеден от тях сок, смесен с вино, се приема вътрешно или се прилага външно като превръзка при ухапвания.
12. Дренките лекуват и шум в ушите, подагра, често уриниране, малария, треска.
13. Плодът притежава много калий, а повечето от Вас знаят, че той е полеезен при болести на сърцето.
Ето и примерна рецепта
Начин на приложение
Рецепта 1 (при стомашно разстройство): 1 с.л. дренки се заливат с чаша гореща вода. Оставя се да престои половин час и се прецежда. Получената настойка се пие през целия ден.
Рецепта 2 (при хемороиди): 2 с.л. плодове без костилките се заливат с 500 мл вода. Варят се 2 часа на слаб огън, после се прецеждат. Приема се по половин чаша 3 пъти на ден в продължение на 3 седмици.
Рецепта 3 (като диуретично средство и за отделяне на жлъчен сок): Шепа клончета с листата се заливат с гореща вода, оставят се за 45 мин. в закрит съд и се прецеждат. Пие се от настойката 1/3 чаша 3 – 4 пъти дневно.