.
.

Детско столче за хранене – за или против?


На 7 или 8 месеца децата правят все по-активни опити да бъдат самостоятелни, включително и да използват прибори. Естествено, на този етап все още са твърде далеч от способността да извършват координирани движения, но все пак е плюс, когато проявят желание да се научат да си служат с приборите.
В същото време за родителите настъпва големият въпрос–да се използва ли детско столче за хранене, или не?

Изборът на този аксесоар за вашето дете е индивидуално решение за всеки родител. Ще разгледаме обаче аргументите „За” и „Против”, с които най-често се сблъскват майките и татковците, когато настъпи моментът за избор на детско столче.

Ето и кои са най-честите аргументи срещу подобна покупка:

„Скъпо е”

Най-честата причина родителите да се откажат от покупката на детско столче е цената. Повечето родители са практични и не виждат особена полза от подобен разход.

„Няма къде да го използваме, след като детето порасне”

Друг довод срещу избора на детско столче е, че то може да се ползва за няколко месеца до година. А след това просто става излишно. Освен това заема място и родителите не считат, че им е необходимо.

„Губи се връзката между дете и родител”

Много майки са на мнение, че контактът между тях и децата по време на хранене е от особено голямо значение. Затова и се борят за правото да хранят децата си лично. А закупуването на подобен детски стол за тях е своеобразно лишаване от тази връзка. И пречи на укрепване на връзката между родител и дете.

„Детето е изолирано”

Изолацията от общата трапеза–родителите смятат, че по този начин детето се чувства отхвърлено от семейството. Това е още един мотив за някои от тях да се въздържат от подобна покупка. Психолозите също са на мнение, че отделянето на децата от дейности, които иначе се извършват съвкупно от семейството, могат да повлияят пагубно на отношенията им в бъдеще.

А ето и аргументите „За” покупка на столче за хранене:

Детето седи изправено и се учи да бъде самостоятелно по време на хранене

Много родители се решават на подобна покупка с идеята, че детето ще се чувства по-сигурно и самостоятелно, ако седи само. Освен това част от тях смятат, че правилната поза по време на хранене е от съществено значение за здравето на детето. Детските столчета помагат за регулиране на стойката, осигуряват на детето възможност да се движи и да укрепва самостоятелно двигателните си функции. Освен това един подобен стол му създава усещане за стабилност и сигурност, каквато дори майчината прегръдка по време на хранене не предлага.

Столчето може да се ползва до тийнейджърските години

Родителите не гледат само цената, но и функционалността на тази мебел. Често пъти детското столче за хранене се оказва мултифункционално. В началото играе ролята на столче за хранене, след това на бюро, на което детето се учи да рисува, пише и чете, а накрая и на допълнителен аксесоар, в който подрастващия тийнейджър да седи, докато порасне достатъчно за ученическо кресло. И тъй като на пазара се предлагат именно подобни мултифункционални модели, не е изненадващо, че са толкова популярни.

Осигурява комфорт за детето и майката по време на хранене

Да си откраднеш дори залък–два, докато храниш детето е предизвикателство за много родители. Неслучайно майките не възразяват срещу детските столчета за хранене, за да могат спокойно да нахранят наследниците си, а също така и да им дадат възможност да свикнат да бъдат самостоятелни. Освен това самите те имат възможност да похапнат, вместо да треперят, дали детето е удобно настанено на коленете им или има опасност да се изплъзне изпод хватката им. Предпазните колани решават доста успешно този проблем.

 

Обобщение на статията
Продукт
5 based on 1 votes
Brand Name
funkykids.bg
Марка
Детско столче за храненеВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *