.
.

Как да се справим с киселините в стомаха


Киселините в стомаха са неприятен проблем, който създава дискомфорт в живота на много хора и често са съпроводени с парене в горната му част

Киселините се появяват най-често след прием на храна и човек има чувството, че паренето се движи по хранопровода нагоре към гърлото. Неприятното усещане се получава, когато при хранене сгъваме тялото или когато сме легнали.

Причините за получаване на киселини са много като в много случаи са причинени от стрес, тютюнопушене, а и непоносимост на организма към определени храни.

Паренето и болките в стомаха често се получават и от приема на лекарства – най-често от аспирина и противовъзпалителни медикаменти. Затова е препоръчително тези лекарства да не се пият на гладен стомах, а по време на хранене или след това. Така с храната, която приемаме, предпазваме стомашната лигавица от силните вещества на лекарствата.

Ако искаме да избегнем киселините, трябва внимателно да избираме храната и напитките, които приемаме.

Силни подправки в храната, както и кисели туршии или пък мазни храни не са препоръчителни за хора, които са предразположени от получаване на киселини.

Желателно е да не се приема алкохол, кафе, какао, плодови и други сокове, безалкохолни и газирани напитки.

Прекаляването с вредни храни и напитки, с голямото количество храна също води до получаване на киселини.

Когато се храним, е добре храната да се дъвче бавно и тялото да не се огъва. След хранене не трябва да се правят упражнения, но и да се ляга след това, също не е за препоръчване.

Неразположението в стомаха се лекува и с определени лекарства, които обезболяват и спират производството на киселини. Но обикновено тези лекарства действат бързо и за кратко време. Затова при редовни прояви на парене в стомаха и киселини лекарите изписват лекарства с по-продължително действие, които спират произвеждането на солна киселина и не дразнят стомашната лигавица.

Ако продължаваме да се оплакваме от болки в стомаха или пък ги усещаме винаги, когато не сме взели предписаното лекарство, трябва да потърсим лекар за компетентно мнение.Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *