.
.

Храненето – най-важния спортен стимулант


Храненето е един от ключовите въпроси в спорта, включително когато говорим за натрупване на мускулна маса, както и за увеличаване на силата на спортиста.

Анаболно хранене – ключов въпрос в спортното хранене

Много начинаещи спортисти често чуват такъв израз, когато започват тренировките си. Фактът, че правилното хранене засяга растежа и развитието на мускулите, е известен на много хора, включително хора, които не са свързани със спорта.

Въпреки това, както показва практиката, не всеки разбира как да изгради подходяща анаболна диета и се ограничава само до закупуване на протеини в красиви опаковки и допълнителна порция месо на вечеря. Но храненето е основният анабол и това трябва да се разбира буквално. Не само скоростта, но и качеството на увеличаването на мускулната маса зависи от правилното и балансирано хранене.

За растежа на мускулната маса в тялото на един спортист се изискват много ресурси.

Две са основните направления, върху които се съсредоточава храненето:

  • Необходимостта от изграждане и развитие на нови мускули.
  • Необходимостта от енергия за осигуряване на растеж на мускулите.

Човешкото тяло произвежда енергия и си осигурява такава от външни средства. За всичко това е необходима висококачествена и подходяща храна.

Излишните калории подпомагат растежа на мускулите.

Има основни закони на световното равновесие, които могат да се прилагат към въпроса за правилното анаболно хранене. От тях произтичат такива изводи, като: колкото по-голямо е тялото, толкова повече енергия се изисква за неговото поддържане и конструиране.

За нормалното изграждане на мускулната тъкан се изисква излишък от калории – излишък от енергия.

Съответно, количеството калории, получено при изграждането на нови мускули, трябва да бъде по-голямо от обичайното входящо количество. Тъй като източникът на енергия за даден човек е консумираната храна, съответно, за да се гарантира растежа на мускулната тъкан, спортистът трябва да консумира повече храна, отколкото е консумирал преди това. Обикновено всеки от нас консумира толкова калории, колкото тялото тима нужда, за да осигури нормален метаболизъм. В противен случай няма да успеете.

Много спортисти си задават въпроса защо не растат. Именно тук е отговорът на въпроса ви – консумирате необходимия брой калории, но нямате излишни калории.

Начинаещите спортисти трябва да разберат:

  1. С излишък на калории (храна) растат мускулите и мазнините.
  2. С липсата на калории (храна) се разрушават мускулните и мастните тъкани.

Ако вашите упражнения са насочени към увеличаване на теглото и изграждане на мускули, ще ви трябват повече калории, за да увеличите и развиете мускулите. В резултат на това можете, разбира се, да получите твърде много мазнини, но е по-добре, отколкото да не спечелите нищо и само да прекарате времето си върху безполезен набор от „мускулна маса“.

Например, ако преди да започнете да се занимавате спорт и да си поставите за цел да натрупате мускулна маса, вашата диета се е състояла от три хранения, трябва да пренастроите хранителния си режим и без да променяте количеството храна в порция, да преминете към 5 хранения на ден. Преди лягане се препоръчва използването на протеинови шейкове, което ще бъде последното ви шесто ядене.

Това са минималните промени в диетата, които трябва да направите, а ако можете да добавите допълнителни техники, използвайте ги. Честотата на приема на храна е пряко пропорционална на скоростта на метаболизма и съответно на темпа на натрупване на мускулна маса.

Съотношение на протеиновите въглехидрати и мазнините в анаболното хранене.

Съотношението на протеини, въглехидрати и мазнини играе важна роля за правилното хранене. Особено когато става дума за правилно анаболно хранене. В момента атеросклерозата и сърдечно-съдовите заболявания са лидери в човешките заболявания. Тези проблеми са причинени от нарушение на съотношението на добрия и лошия холестерол. Проявлението на тези заболявания зависи от съотношението в диетата на протеините и мазнините.

Повечето спортисти консумират големи количества мазнини и критично малко количество протеин, което води до промени в нивата на холестерола и вследствие до заболявания на сърдечно-съдовата система. Според статистиката възрастното население на планетата 75%  страда от този дисбаланс, в резултат на което може да настъпи дори смърт.

Правилното съотношение на мазнини: протеини: въглехидрати е 10-15%: 25-30%: 50-60%.

Това съотношение е оптимално за мускулния растеж и цялостното здраве.

Усвояване на храната

Ако спортистът е в състояние да постигне максимална смилаемост на храната, която консумира, тогава за него е гарантиран успехът при получаване на мускулна маса. За да се постигне максимална смилаемост, експертите препоръчват, заедно с корекцията на диетата, да започнете да приемате ензими, в този случай увеличаването на теглото ще бъде много по-ефективно.

Спомнете си, че смилаемостта на храната зависи изцяло от състоянието и функционирането на стомашно-чревния тракт. Всички проблеми с „стомаха“ могат да доведат до лоша смилаемост на храната, всички заболявания трябва да бъдат идентифицирани възможно най-скоро и да започнат да се третират и систематично да ги предотвратяват. Яжте тези храни, които се абсорбират от вас добре и бързо.

 

Хранителни вещества и какви са те ?

Хранителните вещества са протеини, мазнини и въглехидрати. Те са основните представители на хранителните вещества. Обмислете всеки от тях отделно и ролята им в анаболното хранене.

Мазнини. Мазнините са разделени на ненаситени и наситени. Счита се, че наситените мазнини имат отрицателни качества. Те включват пържените домашни храни, майонеза, масло и маргарин.

За разлика от наситените, ненаситени мазнини имат положителен ефект върху организма. Те включват почти всички растителни масла, омега-3 и омега-6, рибено масло.

Протеините се разделят на бавни и бързи. Бързи – това са свободни аминокиселини, както и белтъчен (суроватъчен) изолат. Бавните са казеин и животински продукти, по-специално месо. Единствената разлика между тях е степента на разделяне и степента на асимилация, съответно.

Бързите протеини трябва да се консумират сутрин и след тренировката във фитнес залата. Бавните протеини трябва да се консумират преди лягане и през целия ден.

 

Анаболно хранене и концепцията за суперкомпенсация

Човешкото тяло, като „интелигентна машина“, винаги се стреми да бъде в състояние на хармония и баланс, за да намали разходите за енергия. Суперкомпенсацията е състояние на тялото, в което то компенсира загубата на енергия или други ресурси и увеличава първоначалното си представяне. Така че, например, за да увеличите мускулната маса, трябва да започнете да унищожавате мускулите, или по-скоро мускулните му протеини и тялото ви чрез суперкомпенсация, ще увеличи мускулната маса с определен процент в сравнение с първоначалното му състояние.

С помощта на суперкомпенсирането и правилното анаболно хранене можете да постигнете желаните резултати при изграждането на тялото си.

Също така, не забравяйте за важността на питейната вода, пийте я редовно в количества от най-малко 2 литра на ден. Най-доброто е времето между храненията и винаги по време на тренировки.

Изводи

Много атлети не се съсредоточават върху храненето. Въпреки това, трябва да се отбележи, че голяма част от времето, прекарано на трудни и мъчителни тренировки и придобиване на скъпи спортни добавки, няма да донесе желания ефект без правилното хранене.

Никое лекарство, съдържащо стероиди, не може да постигне желаното без подходящо организирано анаболно хранене и постигането на наистина високи нива в спорта може само умело да комбинира всички необходими нюанси.

Можете лесно и просто да организирате и осигурите естествения растеж на мускулната маса само за себе си чрез умело и постоянно трениране, приемане на правилна и балансирана храна, както и приемането на всички видове хранителни добавки и витамини, които да допълнят вашата диета. Това е тайната на вашия бъдещ успех. Ако желаете да научите още по темата или да се консултирате с професионални спортисти можете да посетите онлайн магазин за анаболни стероиди Anabol.bg където съществува форум, в който членуват лекари по спортна медицина и професионални трениори.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *