.
.

Пътешествие в дамската пънк мода


Пънк модата се отнася до стила на облеклото на дамите от пънк субкултурата. Когато през 70-те години на миналия век беше създадена пънк музика, пънк облеклото при дамите имаше склонност да носи бунтарски, див и шокиращ дух. Въпреки че този стил от 70-те години беше далеч от пънк стила в наши дни, по това време той се смяташе за много конфронтационен по своята същност. Дизайнери като Вивиен Уестууд оказват голямо влияние върху пънк модата по това време. Дамски дрехи с анархистки символи бяха много популярен сред пънк субкултурата през 70-те години. В допълнение, противоречиви изображения и шипове или просто кожени якета бяха основната част на пънк стила при жените. Тези елементи в дамските дрехи остават често срещани и днес.

Дамските обувките за алтернативно облекло обикновено варират от обувки за мотоциклети до ботуши. Бондаж облекло, тесни дънки и кожени панталони доминират в пънк облеклото при жените. Това беше и време, когато прическите претърпяха драстични промени и започнаха да се появяват в светли цветове и с различна дължина.

Мода при жените от хардкор пънк през 80-те години премина през революционна фаза и започна да се фокусира повече върху функционалността. Военните ботуши, например, станаха предпочитаната обувка сред повечето последователки на пънка. Карирани поли, скъсани дънки и тежки вериги бяха най-често срещаните предмети, носени през 80-те години. Освен това повечето пънкарки купуваха тениски и други дрехи от магазините за втора употреба.  Карирани фланелени ризи също бяха популярни през това време. Кожените якета при жените също присъстваха в гардероба им.

Днес стандартната пънк мода при жените включва кожа, шипове, дънки, военни ботуши и робски панталони. Можем да срещнем и дама облечена с модни дънки и семпла тениска, но с мотиви или шипове. Този стил е много различен от комерсиализацията на пънк дрехите при жените.

Източник: fashion-zona.com
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *