.
.

Нови тенденции при отоплението и охлаждането: екологията и икономичността са на първо мястоДнес затоплянето на планетата е една от най-често споменаваните теми. Температурата постепенно се повишава, както и броят на климатиците в света расте. Парадоксално е, че охлаждането на нашите апартаменти и къщи допълнително допринася за глобалното затопляне. Не само поради тази причина трябва да се направят фундаментални промени на пазара на климатици.

Знаем това от собствения си опит – всяка година многократно се сблъскваме с периоди на горещина, която ни принуждава да охлаждаме домовете и офисите си и по този начин подобряваме комфорта на живот.

Въпреки това, нашето почти непосредствено облекчение след включване на „климата“ също има своята отрицателна страна и това не се отразява много добре на околната среда и следователно на нас. Изменението на климата има пряко въздействие, например, върху повишения риск от пожари, масовата смърт на коралови рифове, недостига на храна и т.н.

Отопление с термопомпи – много актуално и с грижа за природата.

Отоплението на офис пространства, на жилища и други, като складове, халета, днес много често става чрез термопомпи.

Те се характеризират с издръжливост, лесна поддръжка и ниски експлоатационни разходи. Термопомпата представлява стройство, което работи подобно на климатиците, като повишава температурата на течност, най-често вода, постъпваща в система от радиатори, система за подово отопление или въздушни конвектори.

Не е тайна, че през последните години повечето експерти и анализатори предвиждат, че термопомпите ще заменят по-голямата част от уредите за отопление в бъдеще, а разходите за отопление са близки и дори по-ниски от тези при отопление с природен газ, което автоматично означава, че цената и екологичният аспект автоматично ги правят по-предпачитан избор.

Няма как да не отчетем факта, че повечето климатици, особено по-старите, са много енергоемки и по-голямата част от тяхното потребление на електроенергия идва от въглищни електроцентрали поради толкова високи нива на CO2. Нито са екологично чисти, нито изгодни, като консумация, което автоматично означава, че повечето семесйтва търсат алтернативи.

Чудесно решение би било отопление и охлаждане, ползвайки именно термопомпи.

Без значение, дали сте решили да закупите климатик, или друго отоплително и охлаждащо устройство, помислете за закупуване на по-нов модел, тъй като те са проектирани да са в съответвствие с редица норми и изисквания. Когато избирате, се ръководете от етикетите ENERGY STAR® и EnergyGuide. Инсталациите с този рейтинг са приблизително 15% по-ефективни от останалите устройства.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *