.
.

Как да лекувате „мързеливо око“


Амблиопия (мързеливо око), как точно да се справите с тази болест и какво представлява?

Око, анатомично здраво, но с намалено зрение, това е най-точното описание на амблиопия.
Любопитно е да кажем, че  че този проблем се установява още в най-ранна детска възраст и в случай, че има подобен проблем, то той остава за цял живот, освен ако не се вземат навреме мерки.

От самото раждане до 7-та година е един от най-важните периоди за установяване на подобен проблем. Факторите, затрудняващи ясното фокусиране на образите върху централната част на ретината, могат да доведат до „мързеливо” око.
Сред най-честите причини са: големи диоптри или разлика в диоптрите на двете очи, кривогледство (понякога дори едва забележимо за околните), заболявания на клепачите със спадане и закриване на зеницата. Вродени заболявания на окото, които пречат на получаването на ясен образ водят вторично до развитието на „мързеливо” око.
По отношение на лекуването, то трябва да започне веднага, щом се установи подобен проблем.
Един от честите въпроси, които се задават е дали се унаследява подобен проблем.
При наличие на родители с амблиопия, то вероятността децата да страдат от същото заболяване е значително по-голяма. Консултация с личен лекар, с очен специалист, още докато детето е на 1 година при видимо наличие на проблеми е препоръчителна. На три годинки също е добре да се направи повторен профилактичен преглед.

Важно е да уточним, че на лица под 18 години операциите са забранени.

До тази възраст окото все още се развива, търпи промени. При навършване на пълнолетие се правят първите предоперативни изследвания. След това трябва да мине поне година, за да се види дали няма изменения.

Нашият съвет е, в случай, че забележите подобни симптоми, да се обърнете към очен специалист!Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *