.
.

8 трика, които опитните домакини използват при прането


Мнозина смятат, че прането е сред най-скучните домакински задължения, които не могат да бъдат избегнати. Въпреки че напредъкът не стои на едно място и инженерите разработват неща като пералня, която може да се управлява чрез интернет, този процес не става по-забавен. Бюрото по трудова статистика на САЩ изчислява, че жените прекарват средно по 17 минути на ден в пране. В тази статия ще говорим за трикове, които могат значително да намалят времето, прекарано в тази скучна дейност.

Тънкост номер 1 – Използвайте препарат за изплакване, за да почистите пералната си машина

Пералната машина се нуждае от редовни грижи и дезинфекция, в противен случай нейният експлоатационен живот ще бъде намален. С тази задача могат да се справят не само специализирани продукти, но и традиционни препарати. Просто добавете 1/2 чаша течност към контейнера за прах и изпълнете пълен цикъл на измиване – плесенните гъби, лошите бактерии и лошата миризма ще бъдат унищожени.

2. Използвайте специални пликове за пране на чорапи и бельо

При пране мнозина се сблъскват с мистерията на изчезващите чорапи. А учените Саймън Мур и Джеф Елис дори разработиха формула, която обяснява мистериозното изчезване на неща от пералната машина.

Въпреки това, опитните домакини се съветват да закупят специални мрежести торбички, предназначени за пране на малки дрехи отделно за всеки член на семейството. Тогава проблемът с несдвоеното бельо ще бъде решен без сложни математически изчисления.

3. Не пресушавайте дрехите, гладете ги леко влажни

Много е трудно да се гладят перфектно дрехи, които са изсъхнали по-дълго от определеното време. Влакната на тъканта се усукват и стават устойчиви на термични въздействия. В особено трудни случаи дори ютия с уред за пара няма да може да се справи със задачата. По-добре е да гладите леко влажни дрехи и ако все пак се е случило неприятност и вашите неща не могат да се гладят по никакъв начин, просто ги навлажнете с вода.

4. Използвайте бебешки шампоан, за да възстановите оригиналния вид на свитите дрехи

Може да звучи необичайно, но бебешкият шампоан или балсамът може да върне свитите дрехи в първоначалната им форма и размер. Просто добавете капачка от продукта в съд с топла вода и накиснете артикула за 10-15 минути, след което го подсушете с кърпа и след това го поставете върху хоризонтална повърхност, за да изсъхне напълно. Балсамът ще изглади усуканите влакна и ще им придаде оригиналния им обем.

5. Не използвайте омекотител за бели дрехи

Опитните домакини не препоръчват добавянето на балсам при пране на бяло бельо, тъй като той пречи на избелването. Ако целта ви е идеалният бял цвят, тогава трябва да изоставите не само балсама, но и праха и да добавите само специално белина при измиване. Чужди компоненти запушват тъканните влакна и пречат на проникването и действието на белина.

6. Не сортирайте дрехите по цвят

Сортирайте дрехите не по цвят, а по плътност на материала. Тежките тъкани абсорбират повече влага от леките. Следователно прахът се измива от различни неща по различни начини, а прането, смесено заедно, разваля дрехите, изработени от фини влакна. Има обаче 2 изключения от това правило:

  • Белите дрехи трябва винаги да се перат отделно.
  • Температурният режим не трябва да бъде по-висок от 30 градуса, в противен случай при съвместно пране многоцветните неща все още се изсипват.

7. Поставете топчета от фолио в барабана на пералната машина

За да забравите завинаги проблема с наелектризирането на нещата, поставете няколко топки фолио в пералнята при пране: алуминият, от който е направено, е в състояние да абсорбира електростатичен заряд.

8. Отстранете грима от дрехите с крем за бръснене

Следите от козметика понякога са невъзможни за премахване с конвенционални средства: фон дьо тенът и червилото са здраво захранени в тъканта. Но обикновената пяна за бръснене може лесно да се справи с тази задача. Просто го нанесете върху петното и го изперете по обичайния си начин – на ръка или в пералня.

Освен тези 8 трикове, съществуват още много, за които ще пишем в друга статия. Но още на няколко неща Ви съветваме да обърнете специално внимание, а именно:

  • Ползвайте био препарати, например можете да опитате био прах за пране от Amalina.eu, който е създазен от натурални български съставки и притежава изключителни почистващи качества.
  • Шапките, колкото и странно да Ви звучи, се измиват перфектно в съдомиялна машина, а не в пералнята…
  • Мръсните чорапи се измиват чудесно със студена вода.
  • С помощта на сешоар можете да остраните упоритите петна значително по-лесно. За да се отървете от стари петна от непротеинов произход (трева, пръст, сок), можете да ги загреете със сешоар и да нанесете малко количество препарат върху зоната на замърсяване. След което да поставите дрехата в пералнята. Шансът да премахнете неприятното петно е голям!

Е, уважаеми приятели на Deva.bg, в настоящата статия разбрахте за 8 интересни трикове, чрез които да подобрите прането си, да спестите лично време и да се справите със специфична ситуация.

Надяваме се, че Ви е била интересна.

Обобщение на статията
product image
Продукт
5 based on 6 votes
Brand Name
Amalina.eu
Марка
Био прах за пране


Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *