.
.

Сънищата и здравето


Сънят е един от големите феномени на живота със своите ползи за здравето – физическо и емоционално. Той не е хаотично случващ се начин съзнанието да събира и запазва информация. Сънят има психически и емоционални ползи с пряка въздействие върху физическото здраве.

Сънят като регулатор на здравето

Когато тялото си почива нощем, сърдечно-съдовата, нервната и имунната система, наред с мускулатурата, се възстановяват от напрегната работа през деня, а това е жизнено необходимо в здравословен план.

Когато сънуваме нощем, докато тялото почива и се възстановява, мозъкът систематизира информацията, събрана през деня, и я прави достъпна за нас, когато се нуждаем от нея. В този смисъл сънят е качествена и полезна почивка.

Ползи за физическото здраве

Във физически план сънуването успокоява [нервната система]. При стрес емоционалният дисбаланс е налице, а сънят помага на съзнанието да се освободи от тази тежест. Здравият сън в трудни моменти помага на бързото физическо възстановяване.

За поддържане на кожата

Няма по-добър и надежден приятел на сияйната кожа от съня. Той подмладява, защото голяма количество кръв нахлува в кожата по време на съня и това я храни.

Увеличеното количество кръв заздравява кожната бариера и я прави по-издръжлива на външни влияния.

Възобновяването на кожните клетки е възможно само по време на съня, тогава образуването на бръчки спира.

Поддържане на здравословно тегло

Сънят е начин за справяне с чувството на глад. Изкушението към приемане на излишни количества храна се преустановява, а колкото по-дълъг е сънят, толкова по-малко е желанието за консумиране на високо калорични храни, водещи до напълняване.

Ползи за психичното здраве

Настроението е пряко свързано с това колко дълъг е бил нощният сън. Нервността, стресът се засилват неимоверно от липсата на сън. Чувството за тревожност също. Това са депресивни състояния, които са пряко свързани с процесите на съня, тъй като е известно, че при депресия сънят е нарушен.

Добрият сън е гаранция за възстановяване на психическото и емоционално състояние, за ведро и спокойно настроение, за приповдигнат тонус, необходими за продуктивно ежедневие.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *