.
.

Съвети за къпене на бебе


Къпането на дете е съществена хигиенна процедура. Това е не само грижа за кожата, но и първите физически упражнения и формирането на рефлекс – ясно разграничение между деня и нощта.
Къпането също е трудна процедура за родителите, което изисква специални умения от тях.
Първата вана трябва да е достатъчно малка, лека, пластмасова. В долната част може да има специални релефи за полагане на детето. Трябва да се помни, че колкото по-малки са размерите и дълбочината на банята, толкова по-бързо ще трябва да я изоставите., Тъй като много скоро тя ще стане малка. Можете да къпете детето си в банята, ако е възможно, или във всяка друга стая. Основното е да инсталирате ваната абсолютно стабилна. В стаята, в която бебето се къпе, не трябва да има чернови. Водата във ваната трябва да бъде най-малко 2/3 от нейния обем, така че детето да бъде напълно потопено във вода при къпане.
КАК ДА КЪПЕТЕ ДЕТЕ ПРАВИЛНО.
До шест месеца децата трябва да се къпят ежедневно, в бъдеще, до навършването на една година, желателно е да се придържат към една и съща честота на къпане. Температурата на въздуха в банята трябва да бъде най-малко +20 – +24 градуса, а водата – +37. Най-добре е детето да се къпе вечер, преди следващия режим на хранене, за предпочитане около 21-22 часа, за да се развие рефлекс, който да разделя деня и нощта. Преди къпане е необходимо да се подготвят нещата за детето, например, топло одеяло, така че след процедурата бързо да го покриете, като избягвате хипотермия. Нещата трябва да са топли. Къпането на дете е по-добре с помощник. Бебето трябва внимателно и постепенно да се спуска във водата, след измерване на температурата на водата, бавно да я поставите на гърба, като я подкрепяте здраво за двете ръце и под дупето. Главата на детето трябва да лежи на наведения лакът на човека, който се къпе. Измийте бебето според принципа отгоре надолу. Главата се измива в посока от челото към задната част на главата. Перинеалната област при момичета се измива от срамните устни до ануса. При момчетата първо се измиват гениталиите, а след това анусът. Къпането завършва с изплакване на детето с чиста топла вода. Тя може да бъде малко по-студена от водата за къпане, например, +36 градуса (в този случай къпането ще се счита за важна процедура за закаляване). Цялото къпане трябва да отнеме около 10-15 минути, продължителността на процедурата зависи от това как детето реагира на това.
За плуване можете да използвате течаща вода, кипете я в централизирано водоснабдяване не е необходимо. За измиване можете да използвате бебешки сапун и пяна. Внимание – съвременните детергенти за деца имат общоприетото име на сапун и не съдържат дразнещи вещества, които изсушават кожата. Пяна за къпане се добавя към ваната няколко капки, изплакване с вода след това не е необходимо.
Спомнете си, че използването на обикновени, а не специални сапуни увеличава сухотата на кожата при бебето, така че е препоръчително да го използвате, не повече от веднъж на 7-10 дни.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *