.
.

Правилната грижа за душ кабината у дома


След качествен ремонт, всички предмети и повърхности в банята искрят от чистота. Но идеалният външен вид на една стая няма да продължи дълго, ако не се грижите правилно за нея. Собствениците на жилища често задават въпроса как да почистят душ кабината.

Това се дължи на факта, че хидромасажният блок е най-изложен на агресивни вещества, съдържащи се в чешмяната вода. Трябва да се спазват условията за обслужване, за да се осигури максимален експлоатационен период

Защо да миете душ кабината

Водата, идваща от централизираната линия, съдържа калциеви и железни соли. Веществата постепенно се утаяват върху всички предмети в банята по време на приемането на водните процедури, по време на изпаряване.

Поради тази причина всички водопроводни инсталации се покриват с варовик и ръжда. Също така, ако не се спазват технологиите за облицовка, може да се образува плесен и мухал.

Душ кабината особено страда от това. Най-вече дюзите на душа и хидромасажното устройство са задръстени с частици утайка, което се отразява на качеството на работа.

Ето защо, дори когато планирате ремонт, трябва да се погрижите за инсталирането на мощни филтри. Обикновено се монтират две такива устройства. Единият – неутрализира грубите вещества, вторият – произвежда фина последваща обработка.

Изискванията за почистване на банята се дължат не само на естетическата страна на въпроса. Получената плака влияе отрицателно върху здравето на членовете на семейството. Много е неприятно и опасно да се предприемат водни процедури в стая, покрита със слой плесен.

Гъбичките се развиват в топла и влажна среда, затова е важно системата за циркулация на въздуха да е правилно организирана в помещението, чак до инсталирането на вентилаторите за отработените газове.

При условие, че се използват най-висококачествени материали и скъпо оборудване, почистването в банята трябва да бъде постоянно и навременно. Трябва да измиете водопроводните инсталации съгласно три принципа:

 • Почистване след всяка хигиенна процедура: повърхностите се изплакват с вряща вода, след това със студена вода и се избърсват, докато изсъхнат.
 • Основното почистване се извършва веднъж на всеки две до три седмици, с използването на специални химикали.
 • Изисква се периодична или интензивна поддръжка, когато замърсяването стане очевидно, което нарушава не само външния вид, но и функционалността на елементите на кабината.

 

Почистване стъпка по стъпка

Джакузито се състои от няколко части, изработени от различни материали. Стените, вратите и покривът обикновено са изработени от пластмаса или закалено стъкло. За корито се използва емайлиран метал, акрил, естествен камък, керамика. Рамките и релсите са изработени от прахово боядисан алуминий, а смесителите, дръжките, дюзите са от хромирана стомана.

При избора на средства за почистване на кутията е необходимо да се вземе предвид от какъв материал е направен всеки елемент.

При почистване е строго забранено да се използват вещества, които

съдържащи формалдехид, ацетон и други разтворители, които разяждат киселини.

Обикновено търговските налични състави имат инструкции, които показват за коя повърхност може да се използва сместа.

Душ блокът може да се почиства с гелове, спрейове, почистващи пяна, пасти, течни и кремообразни продукти.

За почистване трябва да подготвите блок от каучук или полиуретан, меламинова гъба, мека кърпа от естествени влакна, пулверизатори.

Всеки елемент изисква специален подход:

Стени и покрив

Повърхностите са направени от пластмаса или стъкло. След душа върху тях се образуват капки вода, съдържащи минерални соли и калций. Течността се изпарява и ивиците се превръщат в плака, колкото повече се утаява, толкова по-трудно се отмива.

За дълбоко почистване се препоръчва да извадите крилото и да третирате с мек гел. На труднодостъпни места, под алуминиеви части, се мият със стара четка за зъби.

След нанасяне на състава трябва да изчакате няколко минути, за да се позволи утайката да се разтвори, след което може да се отстрани. Вратите се изплакват с чиста вода, избърсват се и се връщат на мястото си.

Ако не е възможно временно да се демонтират елементите, не затваряйте клапите, тъй като пръскането на химикал ще доведе до отравяне.

Много формулировки съдържат специален водоотблъскващ филм. Тази мембрана предотвратява капчиците да оставят отлагания по стените. Достатъчно е да напръскате почистващия разтвор, след което просто да избършете повърхността с гъба след използване на душа.

Инжектори

Отворите за хидромасаж страдат най-много от натрупването. Трябва да се погрижите за такива елементи с паста. По-добре е внимателно да премахнете приставките, след което да третирате с крем.

След известно време продуктът се измива с гореща, студена вода и се изсушава. Ако в дюзите все още има остатъци, може да се използва голяма шевна игла.

За да не надраска повърхността, тя се увива в малко парче памучна вата.

Душ слушалка

За да измиете тази част, разкачете гъвкавия маркуч, след което свалете горния капак от главата. Частите се накисват в състава за 20 минути, почистват се с четка за зъби.

Както при дюзите, може да се използва игла. Когато отворите са напълно без котлен камък, дюзата се изплаква старателно и се изсушава. Извършва се тестова проверка.

Ако потокът от вода не се възпрепятства, душът се събира и се връща на мястото.

Поддушево корито

Най-често долната част на душ кабината е направена от акрил, за който не се препоръчва използването на абразивни вещества, тъй като те оставят драскотини по повърхността.

Коритото трябва да се измие с най-простите средства. Добре е да покриете контейнера с восъчен лак, съдържащ водоотблъскващи компоненти.

Части и връзки

За кранове, дръжки, тапицерии и стоманени корита е най-добре да използвате спрей. След пръскането не е нужно да поръсвате с вода, а просто да го избършете с гъба, след това с мека кърпа.

Слабото място на всеки механизъм е постоянното триене. По време на душ работата водата попада в ставите на вратите, стените и покрива.

Постепенно защитният слой, нанесен от производителя, се елиминира, което води до износване и повреда на елементите. За да осигурите продължителна работа, трябва да я измиете от мръсотия, да я изсушите, след което да я обработите отново с тефлонова грес.

Такъв състав ще създаде защитна мембрана, която не се страхува от температурни колебания и не пожълтява с времето.

Народни средства за защита

Ако стените нямат силни отлагания, те могат да бъдат третирани у дома с вещества, които са винаги под ръка:

 • Водата и алкохолът се смесват в равни пропорции, в получения разтвор се потапя кърпа и повърхностите се избърсват. След 5 минути изсушете с парцал.
 • Акрилната и емайлирана стомана могат да се измият с тънък слой паста за зъби. Веществото е подходящо за всички части, справя се добре с ивици и варовик.
 • Лимонена киселина или оцет се изсипва в спрей бутилка, добавя се вода, след което се обработват повърхности. Тези средства са особено ефективни срещу ръжда и плесен. Можете също да използвате водороден прекис за упорити замърсявания.
 • Содата трябва да се използва с повишено внимание, тъй като е абразив. Най-добре се смесва с лимонена киселина за омекотяване. Съставът е подходящ за почистване на гъбични микроорганизми.
 • Амонякът действа добре и при черни петна. Разрежда се с вода, когато се използва ръкавици и маска, за да се предотврати контакт с кожата и лигавиците.

Съвети и превенция

 • За да не се налага да почиствате душ кабината със силни химикали, по-добре е да избягвате образуването на мухъл. Следователно, след хигиенни процедури, уредът се оставя отворен за вентилация. Добрата циркулация на въздуха, слънчевата светлина и работата на вентилатора ще изсушат напълно стените.
 • За да се отървете от мухъл, струва си да отделите време за състава на химичната реакция на компонентите. След нанасяне на разтвора трябва да изчакате 15-20 минути, след което да пристъпите към отстраняване на гъбичките.
 • Преди да измиете кабината, трябва да прочетете инструкциите, приложени към продукта. Обикновено дава инструкции за употреба и препоръки за комбиниране с различни материали.
 • Ако се вземе решение кабината да се измие с меламинова гъба, няма нужда да се купуват скъпи решения. Микроструктурата осигурява ефективност на почистване, тъй като лентата е изградена от отворени и затворени пори, които извличат мръсотия.

За да почистите душ кабината, трябва да се придържате към редица правила. След всяко третиране трябва да се внимава, за да се избегне образуването на плака и плесен.

Специални формулировки, съдържащи защитни компоненти, образуват филм, който предотвратява появата на гъбички и отлагания.

Използването на различни средства, включително домашни, ще осигури красив външен вид, безопасност и дългосрочна работа на хидромасажното оборудване.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *