.
.

Още един важен важен детайл за понятието какво е коуч


Коучинг методологията е насочена към постигане на резултати, а не към решаване на проблеми. Често хората идват на коуч сесия със собствени проблеми, а не с ясно формулирана цел. А задачата на добрия коуч е да идентифицира целта и резултатите, към които се стреми другият човек.

Думата „коучинг“ произлиза от английската дума couch и не означава нищо повече от каруца, микробус или карета, в която човек се придвижва от точка А до точка Б. И ако се замислите, ще откриете, че в действителност треньорът или коучът е вид платформа, която движи човек във времето и пространство, но контролира тази платформа е самият човек.

Коучингът не е това, което изглежда, че е.

И така, коучингът може да бъде както индивидуален, така и групов.

И ако сте избрали треньор (коуч) за решаване на проблемите си, тогава просто го попитайте каква е разликата между обучението и груповото коучинг. Ако получите ясен отговор, тогава -поздравления: избрали сте наистина добър специалист.

Сега още за погрешни схващания. Има мнение, че коучингът може да бъде разделен на 2 подвида: свободен стил и процес.

Свободният стил е вид коучинг, при който клиентът си купува няколко часа сесии от треньора предварително, за различни задачи и в хода на работата се създава план за действие за решаване на тези проблеми.

Следователно процесът е, когато клиентът има визия за своето бъдеще и своите цели, а треньорът, въз основа на получените данни, изгражда поетапен план за прилагане на такива перспективи, използвайки алгоритми и процеси.

Ако искате да се окажете добър специалист или да станете такъв, тогава и двете тези твърдения трябва да станат табу за вас. Нито един специалист, който уважава себе си и клиента си, няма да работи в свободен стил, тъй като има определени правила за провеждане на сесия. Също така, никой треньор няма да изгради допълнителни действия за клиента.

Защото коучинг е, когато клиентът прави всичко сам.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *