.
.

Мъжете не трябва да отлагат посещението при уролог


v

Мъжете не трябва да отлагат посещението при уролог

Простатната жлеза е част от мъжката пикочо-полова система. Простатата е андрогенна жлеза и растежът й започва с производството на тестостерон в пубертета. Често с напредването на възрастта простатната жлеза нараства по размери и притиска преминаващата през него уретра, като причинява затруднение в уринирането. Много мъже често пренебрегват уринарните симптоми и ги смятат за нормални с напредването на възрастта.Най-често във възрастта около 50 започват неприятните симптоми като често уриниране и ноктурия (често ставане до тоалетната нощем). В повечето случаи се касае доброкачествена простатна хипертрофия или т.нар аденом на простатата.

При такива симптоми мъжът трябва да посети уролог, тъй като често подобни са индикациите и при развитие на злокачествено заболяване на пикочния мехур. Според проф. д-р Георг Шатцл, специалист по урология и андрология във Wiener Privatklinik, въпреки, че симптомите са еднакви, няма връзка между двете заболявания и уголемената простата не води до повишаване на риска от рак на простата.

Какво е лечението при аденом на простата? Австрийският уролог проф. Шатцл споделя още, че най-често лечението на уголемената простата е медикаментозно, в повечето случаи с алфа-блокери, 5-алфа редуктазни инхибитори и в някои по-особени случаи малки дози тадалафил. Ако този подход обаче не даде резултат, се налага хирургическа намеса. Често при пренебрежително отношение към проблема операцията остава единствената алтернатива, ето защо специалистите от урологичното отделение на австрийската клиника Wiener Privatklinik препоръчват навременно посещение при лекаря.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *