.
.

Ластици за тренировка – предимства и недостатъци


Ластиците за тренировка представляват опростено спортно оборудване. Те отдавна се срещата на пазара в специализираните магазини. Нека да разберем за какво служат те, как да ги използваме, колко са ефективни.

Какво представляват фитнес ластиците за тренировка и как работят?

Фитнес лентата за тренировки е латексова и под формата на пръстен. Продава се в комплект или поотделно. В комплект, като правило може да се намери по 3-5 ленти с различна устойчивост (от мека до твърда). В зависимост от твърдостта гумените ленти имат различни цветове.

Фитнес ластици за тренировка: плюсове и минуси

Ластиците за тренировка имат редица плюсове и минуси. Те създават устойчивост на мускулите в резултат, на което редовните упражнения се превръща в силови. С помощта на фитнес ластици можете да тренирате задните части, ръцете, краката, гърба и други мускули на тялото в домашни условия.

За целта се ползват еластични ленти с различна твърдост или се комбинират помежду си. Това позволява да се правят, дори конвенционални или рехабилитационни тренировки за наранени мускули.

Упражненията с фитнес ластици са актуални не само у дома. Такова оборудване придоби популярност и във фитнес залите. Фитнес ластиците са незаменими за тези, на които е противопоказано да спортуват с тежести.

Ползите от използването на фитнес ленти

1. Те са идеален инструмент за тонизиране на мускулите, премахване на проблемните зони и отпуснатостта, създаване на тонизирано и еластично тяло. Упражненията с фитнес ластици помагат да се работи качествено върху мускулите на бедрата, задните части, ръцете, раменете, гърдите, корема и гърба.

2. Те са много компактен и лек уред. Може да ги носите със себе си по време на пътуване, във фитнес залата или навън. Лесно се побират в чантата, не заемат много място и не са тежки.

3. Предимството на всички ленти на съпротивление е равномерно натоварване по цялата траектория на разтягане без „мъртви зони“. Наред с това можете лесно да контролирате натоварването сами, като просто регулирате нивото на разтягане: по-силно или по-слабо.

4. Фитнес ластиците за тренировка са идеални, с ниско въздействие, без стрес върху ставите и съединителната тъкан. Работят ефективно за бедрата и задните части, т.т. подходящи са при хора с проблеми в колената.

5. Тренировката с ластици е подходяща за всички, за които е противопоказано да се натоварват с допълнително тегло, поради проблеми с гръбначния стълб.

6. Фитнес ластиците имат няколко нива на съпротива, така че можете да регулирате натоварването, според индивидуалните възможности. Като алтернатива може да поставите две ленти едновременно и да увеличите натоварването на целевите мускули.

7. Можете да изпълнявате почти всяко класическо упражнение, с разширителен пръстен, в резултат на съпротивлението на гумата, където натоварването ще се увеличи значително. За целта, поставете експандера, докато правите клекове и допълнително натоварвате седалищните мускули.

8. Ластиците са отлични за програмите в домашни условия.

9. Те са много ефективен начин за трениране на седалищните мускули.

10. Може да ги намерите на много ниска цена.

11. Мобилност – може да ги носите при командировка или пътуване.

12. Компактност – те са много леки и не заемат почти никакво място.

13. Мултифункционалност – с тях може да натоварвате всяка мускулна група, увеличавайки ефективността на редовните упражнения. Те се използват за рехабилитация на наранени мускули.

14. Сигурност. Минимален риск от нараняване. Дори начинаещ може да се справи с такъв лесен за използване инвентар.

Недостатъци на ластици за тренировки

1. Прекалено тънки – много от фитнес лентите се късат бързо.

2. Ако са твърде тесни – при свиване се вкопават в кожата и така предизвикват дискомфорт по време на тренировка.

В заключение

Ластиците за тренировка са компактен, безопасен и бюджетен комплект спортно оборудване. Те са идеални за домашни тренировки, когато няма възможност да посетите фитнес залата. Упражненията с фитнес ластици у дома няма да отнемат много време, но ще са също толкова ефективни, колкото с професионални уреди във фитнес центъра. За да може инвентарът да продължи да ви служи по-дълго, трябва да изберете по-дебели и не много тесни варианти.

Източник: Женски свят
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *