.
.

Кучета – правилно хранене


Ако приемем, че от много скоро си имате куче, като домашен любимец, то тогава тази статия е точно за Вас!

Всеки собственик на куче, придобивайки кученце, е изправен пред въпроса: как да го храним правилно? И този въпрос е един от ключовите, тъй като правилното хранене има пряко влияние върху физическата форма и здравето на домашния любимец.

ОСНОВНИ ВИДОВЕ ХРАНЕНЕ


Има два основни типа хранене на животните: индустриално хранене и естествено хранене.

Има и смесен тип, когато животното се храни както с натурална храна, така и с промишлени фуражи. За съжаление, много собственици се придържат към този тип хранене. Това често се препоръчва от животновъдите, но ние ще направим резервация веднага, това е най-неблагоприятният вариант за животното и всеки лекар ще каже, че това е погрешно. Защо това е така?

Ако диетата на кучето включва само индустриална храна, няма нужда да се изчисляват допълнително мазнини, протеини и въглехидрати, тъй като съставът на храната вече е балансиран. Той задоволява всички нужди на животното, както и промишлената храна за кучета може да бъде избрана въз основа на възрастта и физиологичното състояние на домашния любимец. Когато добавите нещо друго към готовата диета, се получава дисбаланс. Можете да предозирате всяка съставка в храната на вашето куче. Например, може да има прекомерно количество протеин в диетата или твърде високо съдържание на въглехидрати. Също така трябва да се има предвид, че готовият фураж вече съдържа витамини и минерали в необходимото количество. А, както знаете, излишъкът от витамини и минерали се отразява зле на здравето, както и техният дефицит. Трябва също да се има предвид, че естествената храна и фуражът се усвояват по различен начин. Тялото произвежда различни ензими за смилане на различни видове храна, а времето на пребиваване на храната и естествената храна в стомашно-чревния тракт на кучето варира значително. Ето защо при хранене със смесени диети могат да възникнат неизправности в храносмилателната система.

Ако обичате естествената диета за кучета, трябва да се научите как правилно да балансирате диетата на вашето куче. Необходимо е да се следи съотношението на протеини, мазнини, въглехидрати в храната, както и да се помни за витамините, макро- и микроелементите.

Тъй като е доста трудно да се изчисли съдържанието на хранителни вещества в естествена диета, се препоръчва да се използват готови витаминни и минерални добавки. Въпреки това, първо трябва да потърсите съвет от диетолог. Натуралните продукти са индивидуални и могат да повлияят негативно на здравето на домашния любимец.

С КАКВА ХРАНА МОЖЕТЕ ДА ХРАНИТЕ КУЧЕТА


Като традиционен източник на протеини и животински мазнини, месо, карантии и филе от морска риба, киселите млечни продукти се добавят към диетата на кучето. Освен мазнини, тялото се нуждае и от полиненаситени мастни киселини (омега-3 и омега-6). Тези вещества се съдържат в мазните риби и растителните продукти.

Като източник на въглехидрати, зърнените храни (елда, ориз, овесени ядки) и тестените изделия от твърда пшеница са подходящи за кучета, но не се препоръчва да се злоупотребява с тях.

Витамините и минералите се съдържат в зеленчуците и плодовете. Но имайте предвид, че някои сурови зеленчуци могат да причинят силно образуване на газове. Също така не давайте на кучета сушени плодове и ядки.

КАКВИ ХРАНИ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА НА КУЧЕТА


Има редица храни, които не трябва да се дават на кучета, тъй като това може да доведе до отравяне, заболявания на храносмилателната система или други негативни последици за здравето на животното.

Чесън, лук, кромид (под всякаква форма) съдържат вредни вещества, които могат да причинят проблеми със стомашно-чревния тракт.
Гроздето, стафидите водят до остро увреждане на бъбреците.
Шоколадът, кафето и чаят съдържат теобромин, който е токсичен за кучетата. В малки количества това вещество може да причини повръщане и диария, а в големи количества – увреждане на нервната система (кома, конвулсии), до смърт.
Авокадото съдържа персин, вещество, което също е токсично за животните.
Суровата риба съдържа ензима тиаминаза, който унищожава витамин В1 (тиамин). Липсата на този витамин може да доведе до развитие на неврологични разстройства.
Цитрусовите плодове могат да причинят тежки алергични реакции и нежелани стомашно-чревни реакции.
Нарът причинява силно дразнене на стомашната лигавица и може да доведе до развитие на гастрит.
Броколите съдържат изотиоцианат, който е токсичен за кучета. При редовна употреба може да доведе до смърт на животното.
Гъбите съдържат голямо количество хитин, поради което хранителните вещества, които са в продукта, практически не се абсорбират.
Заместителите на захарта (ксилитол) са изкуствени подсладители, намиращи се в различни сладкиши, които са токсични за кучета. Ксилитолът може да причини внезапно спадане на нивата на кръвната захар (хиполикемия), ниски нива на калий и чернодробна токсичност.
Костите (всякакви) не носят хранителна стойност, когато се дъвчат, се образуват остри фрагменти, които могат да наранят стените на стомаха и червата.Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *