.
.

Как да превърнем обувките от необходимост в акцент?


История на обувките
Обувките са част от облеклото, създадени за съхранение на стъпалата от досега на земята, както и за затопляне на крака при лоши климатични условия и предпазването му от намокряне или изгаряне. Спрямо сезоните, предпочитанията и поводите за носене, те се различават и ги разграничаваме основно на ботуши, маратонки, мокасини, джапанки, сандали.

Сандалите са сред първите обувки, които са били използвани и са били универсални както за мъже, така и за жени и са били най – широко разпространени. Това е така, за разлика от ден днешен обаче, където те почти не се употребяват от мъже.  

Трудно е да се определи кога са били изобретени, но според археолозите може да се приеме, че става въпрос за 7000 г. пр. не. От тогава до ден днешен обувките, тяхното приложение и значение търпят значителни промени.

Значение на обувките

Докато в миналото са били носени само като необходимост, то в ден днешен обувките са символ на стила и модата. Повечето световно известни марки правят специални колекции, в центъра на които стоят различни модели обувки. Както в дамската, така и в мъжката мода те са основен елемент в изграждането на перфектната визия.

При избора им трябва да се съобразим със стила на дрехите, които ще носим – дали са спортни, спортно – елегантни, ежедневни или официални, с цветовете, които избираме да съчетаем, както и с нашата индивидуалност и предпочитание.

Съчетанието обувки – облекло

Както вече споменахме, това е основно нещо, на което трябва да обърнем внимание когато избираме обувки. За повечето мъже, които не залагат на своята визия толкова много, обувката е важно да бъде удобна и няма значение до голяма степен дали ще си отива с облеклото, което избират да носят или не. Те предпочитат предимно стандартен модел маратонки, които са универсални, неутрални и ги носят за всеки повод.

За мъжете обаче, които ценят своята суетност и се стремят да впечатлят с визия и елегантност, има значителна разлика от модел до модел и съчетаването на обувките с облеклото е важна задача, която те не пренебрегват.

Например, ако сме заложили на спортна визия, то няма как да обуем официални мъжки обувки. Комбинацията между двата стила би изглеждала нелепа, тъй като спортно елегантните обувки и официалните такива са двете крайности.

Когато имаме официален повод и сме се спрели на визия с костюм или смокинг, то тогава трябва да изберем и обувки, които подхождат на нашата елегантност и стил. Най – подходящи са строго официални мъжки обувки в стил “Оксфорд“ , които можем да изберем в черно и кафяво. Те се предлагат в тези ограничени на брой цветове, именно защото са неутрални и предполагат изисканост и официалност.

Друг подходящ вариант, който ще пасне отлично на костюм, са обувки в стил “ Дерби “ , които отново са официални, но отиват и на неформални събития. Те са подходящ избор за мъже, които търсят обувка, която пасва едновременно добре и на официално облекло, и на джинси.

Освен стиловото съчетание на обувки и облекло, имаме друго важно такова, а именно цветово. Във всеки аспект на модата, естетиката и красотата, цветовете и тяхното съчетание имат голяма роля в изграждане на цялостен образ на човек, дом, изкуство. Тук е важно да спазим правилото на елегантност и да избегнем пренасищането на нюанси.

Когато сме се спрели на изчистена визия в неутрални цветове, например черен или графитено сив костюм с бяла риза, то бихме могли да заложим както на екстравагантен избор за цвят на обувки, които да бъдат нашата

“ черешка на тортата” , така и на такива, които бихме могли да съчетаем с почти всички разцветки на облеклото. Както стана ясно по – нагоре, официалните обувки са предимно в неутрални цветове, именно защото предполагат стил и класа.

Когато нашето намерение е да бъдем център на внимание чрез избор на по – ярко облекло, то в такъв случай е подходящо да заложим единствено и само на неутралните цветове или цветът, който преобладава в облеклото ни.

Разбира се, относно цветовете, модните тенденции имат своето влияние и всеки нов моден сезон откроява цветове, които се превръщат в актуални.

В заключение

Не на последно място е важно да отбележим, че обувките и дрехите преди да бъдат красиви и представителни, то те трябва да ни бъдат и удобни. Именно затова е важно да следваме нашите индивидуални предпочитания, защото модата не е на всяка цена. Изборът на обувки, които са в зоната на нашия комфорт и удобство, и едновременно са с широко приложение, са винаги добра стратегия. Качеството е пред количеството.

Тази статия е написана в партньорство с Carducci – водещ бранд мъжко облекло. За да видите нашите предложения за обувки, които да поставите като акцент във визията си, посетете сайта ни:
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *