.
.

Как Да Изберем Най-Добрата Паста За Зъби За Своите Нужди?


Изборът на подходяща паста за зъби е от ключова роля в поддържането на добро устно здраве. Пазарът предлага богато разнообразие от пасти с различни съставки, предназначени за различни нужди. Но как да изберем тази, която най-добре отговаря на индивидуалните ни изисквания? Специалистите и добрите зъболекари във Варна споделят основните критерии за избор на паста за зъби, които могат да помогнат на всеки да направи информиран избор спрямо своите нужди и изисквания. Ето какво е важно да знаем за различните пасти за зъби на пазара.

Видове пасти за зъби

Пазарът предлага широка гама от пасти за зъби, всяка със свои уникални характеристики и предназначение. Ето някои от най-разпространените типове пасти и техните ефекти върху устната кухина:

 • Пасти за избелване – Съдържат избелващи агенти като пероксиди или въглен и са предназначена за тези, които целят по-бяла усмивка.
 • Пасти за чувствителни зъби – Съдържат съставки като калиев нитрат или цинков хлорид, които намаляват чувствителността в устната кухина. Тези пасти са създадени за хора с чувствителни зъби и проблеми с венците.
 • Паста срещу кариеси – Съдържа флуорид, който укрепва емайла и предпазва от образуването на кариеси. Този тип паста е подходяща за хора предразположени към образуването на кариеси.
 • Натурални пасти за зъби – Обикновено съдържат естествени екстракти и масла и са отличен избор за тези, които търсят продукти с по-малко синтетични съставки.
 • Пасти за обща грижа – Това са стандартните пасти за ежедневна употреба, които са налични във всеки магазин. Те са подходящи за хора без специфични проблеми с устното здраве, и без желание за постигане на конкретни цели, като по-бяла усмивка или подкрепа за емайла.
 • Паста за деца – Този тип пасти съдържат по-ниска концентрация на флуорид и имат приятен вкус. Те са специално формулирани за деца и са неподходящи за употреба от възрастни.
 • Медицински пасти за зъби –  Тези пасти може да съдържат по-висока концентрация на определени съставки и биват предписани от стоматолог за конкретни проблеми.

Важни съставки в пастите за зъби

Изборът на правилните съставки в пастата за зъби е фактор за постигането на оптимална устна хигиена и здраве. Ето кои са активните съставки, които трябва да бъдат внимателно преценявани при избора на паста за зъби за вашите нужди:

 • Флуорид – Фундаментална съставка, която помага в предпазването на емайла от разрушаващото действие на киселини и кариеси. Концентрацията на флуорид в пастата е ключов фактор, който зависи от индивидуалните нужди и рискове, и е добре да се обсъди със стоматолог.
 • Антибактериални съставки – Някои пасти включват антибактериални съставки като триклозан, които помагат в контрола на бактериите в устната кухина. Подходящи са за хора с проблеми като пародонтит или често възпаление на венците.
 • Калиев нитрат и цинков хлорид – Идеални за тези с чувствителни зъби и венци, тези съставки намаляват чувствителността, като блокират нервните сигнали към зъбните нерви. Те спомагат и за намаляване на кървенето от венците.
 • Растителни екстракти и есенции – Натурални екстракти от растения като чаено дърво, мента или евкалипт могат да допринесат за свежестта на дъха и антибактериалния ефект. Натуралните пасти обикновено се основават на такива вещества, което ги прави предпочитани за натуропатите.
 • Избелващи съставки – Пастите за избелване съдържат различни избелващи агенти като пероксиди, въглен или папаин. Внимание трябва да се обърне на концентрацията на тези съставки в пастата, както и на честотата на употреба на такива пасти за зъби, за да се избегне влошаване на чувствителността на зъбите.
 • Алкохоли и сапуни – Някои пасти съдържат безвредни за организма алкохоли или сапуни за по-добро изплакване и почистване на устната кухина. Те обаче трябва да се избягват от хора, страдащи от чувствителни венци или суха устна кухина.

Как да изберем паста за зъби спрямо нуждите ни в различна възраст?

Устната грижа се променя с възрастта, и това влияе на подхода към избора на паста за зъби. За децата е важно да използват специално формулирани пасти за зъби за деца. Тези пасти често имат по-ниска концентрация на флуорид и са с по-приятен вкус, за да стимулират редовната употреба, което е ключово за тази възрастова група.

В тийнейджърска възраст, когато се формират постоянните зъби и ортодонтските проблеми са често срещани, тийнейджърите могат да се възползват от пасти за чувствителни зъби, ако са подложени на ортодонтски лечения, както и от пасти за избелване, ако желаят по-бяла усмивка.

С настъпването на възрастта, чувствителността на зъбите може да се увеличи. Пастите за чувствителни зъби, съдържащи калиев нитрат или цинков хлорид, могат да предоставят необходимото облекчение. Хора с пародонтални проблеми биха могли да избират пасти с антисептични съставки, като триклозан, за подпомагане на контрола на бактериите и възпалението на венците.

С настъпването на зряла възраст, обаче, сухотата в устната кухина може да стане проблем. Пасти без алкохол и сапуни са предпочитани, за да се избегне допълнителното изсушаване на устата.

В зависимост от индивидуалните нужди, етапи от живота и здравословното състояние, ние като потребители трябва да се ориентираме в разнообразието от пасти за зъби на пазара, а тази статия предостави необходимата информация, за да направим правилен избор.




Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *