.
.

Каква физическа активност да практикуваме за здраво сърце?


Ежедневието на повечето хора днес се характеризира със заседнал начин на живот. Причини за това са развитието на транспорта, автоматизацията на производството и механизацията на труда, преобладаването на умствения компонент във всеки вид дейност.

В резултат на техническия прогрес, човекът започна да се движи малко, което от своя страна се отрази на състоянието на сърдечно-съдовата му система.

Редовната физическа активност е в основата на доброто здраве на сърцето.

Редовните упражнения намаляват потреблението на кислород от миокарда, подобряват притока на кръв, способстват за противотромбозна среда и предотвратяват хипертония.

Когато практикувате спорт за здраво сърце, важно е да се чувствате добре и да се придържате към нормалните си тренировъчни навици.

При физическа активност в тялото се отделя известно количество адреналин. В съчетание с други компоненти, адреналинът помага за укрепване на съдовата стена и повишаване на тонуса на сърдечно-съдовата система.

Ползите за сърцето от физическата активност

Характерът и тежестта на сърдечно-съдовите заболявания се влияе от степента на физическа активност в извънработно време.

Сред хората, които са физически активни през свободното си време, разпространението на коронарна артериална болест и смъртността от нея са значително по-ниски, отколкото сред тези, които са „приковани“ към стола и след работа.

Общоизвестен факт е, че хората, които се занимават със спорт и физически упражнения, имат по-ниска сърдечна честота и по-ниско кръвно налягане от тези, които водят заседнал начин на живот. Сърцето на такива хора е в състояние да използва кислорода по-икономично.

Няма научни доказателства, че упражненията, съобразени с физическата подготовка на човек, могат да навредят на сърцето. Всъщност е точно обратното – особено място като рисков фактор за здравето на сърцето заема неоптималната физическа активност.

Всеки добър кардиолог смело може да потвърди, че няма толкова здрав човек, който да може да си позволи физическо бездействие. Целият медицински опит показва ползите от физическата активност при лечението и рехабилитацията на хора, прекарали миокарден инфаркт.

Как да тренираме за здраво сърце?

снимка: pixabay.com

Физическата активност е съществен компонент в профилактиката на сърцето и сърдечно-съдовите заболявания, както и развитието на техните усложнения.

Физическата активност е необходима, тъй като поради учестеното дишане се увеличава притокът на кислород към всички органи и тъкани, включително миокарда.

Не става въпрос обаче за сериозни физически натоварвания. Спорт за здраво сърце е например редовното ходене в продължение на 30 минути или по-малко, или повече, в зависимост от навиците за физическа активност.

Физическите упражнения за профилактика на сърцето трябва да се изпълняват ежедневно.

Когато избирате какво да спортувате, трябва да вземете предвид както физическите възможности на тялото, така и емоционалното си състояние. Ако дадени упражнения не ви допадат, най-добре е да се насочите към други.

Полезни тренировки за сърдечния мускул:

  • Ходене. Най-подходящо за начинаещи. Важно е да не спирате за 30-40 минути и да увеличавате скоростта на ходене с времето. От ходене сърцето не се претоварва дори при нетренирани хора;
  • Бягане. Можете да бягате както във фитнеса или в парка, така и у дома на място. Но, както и при останалите видове упражнения, важно е да следите пулса си. Бягането може да е противопоказно за хора с наднормено тегло;
  • Плуване. Няма противопоказания. Плуването е физическа активност, която носи изключителни ползи на сърцето;
  • Изкачване на стълби. Интензивно натоварване. Отначало можете да изкачите няколко етажа, а с течение на времето да се качвате и по-високо;
  • Танци. Те тренират сърцето добре без пренапрежение и допринасят за производството на ендорфини, които ви позволяват да се справите със стреса;
  • Колоездене. Допринася за цялостното добро здраве на организма;
  • Тренажори. Най-добре е начинаещите да тренират във фитнес зала под наблюдението на инструктор.

Велотест

В кардиологичната практика за изследвания на сърцето с диагностична и прогностична цел по отношение на функционалните способности на сърдечно-съдовата система често се използват т. нар. стрес тестове, като например велотест.  

В Медицински център „Орто Пункт“ на д-р Камен Каменов можете да си направите велотест, за да оцените физическия капацитет на сърцето си.

По време на велотеста с помощта на компютър се регистрират хемодинамичните параметри и функционалните способности на дихателната система. Основните показатели на тази процедура за изследвания на сърцето включват:

  • електрокардиограма;
  • измерване нивата на кръвно налягане;
  • ритъм, честота и последователност на сърдечните съкращения.

Ако резултатите ви от велотеста са добри, това означава, че редовната физическа активност е подпомогнала успешно здравето на сърцето ви. Така че не се отказвайте, а продължавайте напред!
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *