.
.

Атипични форми на диабет


Ако страдате от диабет, може би сте чували за атипични форми на диабет, които могат да причинят усложнения, ако не се лекуват правилно. Важно е да разберете, че има различни форми на диабет и да знаете причините за всеки тип. Освен това трябва да имате предвид, че всеки тип диабет има свое собствено лечение. Например тип 1 и тип 2 могат да бъдат лекувани с инсулин или инсулиноподобни съединения, докато тип 3 има различен метод за управление.

Захарен диабет тип 1

Диабет тип 1 е най-разпространената форма на диабет, засягаща около 5-10% от населението на света. Причинява се от генетична мутация, която води до анормална функция на бета клетките в панкреаса. Имунната система на тялото погрешно атакува панкреаса, карайки го да произвежда малко или никакъв инсулин. Това е животозастрашаващо състояние.

Атипичните форми на диабет стават все по-чести. Те включват инсулинов дефицит или идиопатичен диабет и кетоза. Въпреки това, тези фенотипове не са ясно класифицирани като типове 1 и 2.

Има два основни етиологични фактора за диабета: генетиката и експозицията на околната среда. Въпреки че е известно, че те увеличават риска от диабет тип 1, те все още не са толкова ясни при диабет тип 2.

Едно проучване установи, че атипичните пациенти имат по-висок ИТМ и по-добра b-клетъчна функция, в сравнение с останалите.

Захарен диабет тип 2

Заболяването, известно като диабет, е хронично метаболитно нарушение, което води до натрупване на излишна глюкоза в кръвния поток. Често е придружено от различни усложнения. Съществуват редица различни форми на диабет и е възможно пациентите да имат повече от една форма наведнъж.

Двата основни типа са тип 1 и тип 2. В Съединените щати се изчислява, че над 90% от всички случаи на диабет са тип 2. Има обаче някои нетипични форми на заболяването и те може да изискват различно лечение .

Диабет тип 1 (T1D) е резултат от автоимунно разрушаване на произвеждащите инсулин бета клетки. Това може да се случи в резултат на единична генетична мутация или поради комбинация от широк спектър от генетични заболявания.

В допълнение, диабетът е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания, инсулт и нарушения на нервната система. Пациентите със заболяването могат да изпитват проблеми с мисловните си умения, слуха и кръвообращението.

Разбиране на молекулярно-генетичната основа

Генетичните основи на често срещаните форми на диабет, остават трудни за разбиране, но бързото развитие на технологиите обещава да направи възможна цялостна генетична картина на болестта в бъдеще. Докато диабетът тип 1 и тип 2 споделят много етиологични характеристики, тяхната патофизиология е различна. Те са причинени от дефекти в действието, секрецията или регулирането на инсулина.

Генетичните варианти, допринасящи за фенотипната хетерогенност на често срещаните форми на диабет, като тези, открити при диабет тип 2, нарастват в разпространението през последните години. Въпреки това, генетичните основи на тези заболявания остават сложни и има много хипотези за генетичната архитектура на T2D.

Доказано е, че взаимодействията ген-ген, оказват значително влияние върху генетичната архитектура на сложни фенотипове. Тези взаимодействия могат да действат кумулативно или обратно. Например, общ вариант на ген може да повиши риска от T2D, когато присъства във връзка с рядък вариант на същия ген.

Идентифициране на първопричините

При диагностицирането на атипични форми на диабет, лекарите трябва да идентифицират основните причини за заболяването. Това може да доведе до различни лечения. Често диагнозата е придружена от усложнения, като бъбречна недостатъчност, които изискват по-задълбочени грижи.

Проучване, публикувано в медицинското списание Nature Medicine, предлага нов подход към класифицирането на диабета. Вместо да се използва традиционната, базирана на възрастта класификация, е предложен нов модел, ориентиран към b-клетките. В-клетъчно-центричният модел се основава на осем основни дефекта при диабета.

Той е група от метаболитни нарушения, които засягат начина, по който тялото използва инсулин. Разстройството води до високи нива на кръвната захар, което причинява симптоми като повишена жажда и глад. Високите нива на глюкоза могат да причинят дългосрочно увреждане на кръвоносните съдове.

Тип 1 е най-честата форма на заболяването. Диагностицира се, когато тялото не произвежда достатъчно инсулин, за да премести глюкозата в клетките. Хората с диабет тип 1 се лекуват с инсулинови инжекции. Те могат да имат по-чести промени в нивата на кръвната си захар.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *