.
.

Една от най-величествените пещери в цял свят се намира в България


Пещера „Проходна“ – пещерата, която е позната още като „Божиите очи“, или „Очите на Бога“.

В района на село Карлуково има 300 пещери, от които 120 са изследвани, а останалите все още не са, но във времето това предстои да се случи.

Топ пещерата, или тази,  която най-много впечатлява хора от цял свят, това е пещера „Проходна“, уникална пещера с вход и изход, като дължината и е 365 метра и височината и е 56 метра.

Малко са пещерите в Света, които са подобни на пещерата, позната още като „Очите на Бога“, но нито една няма самите очи, двете скални образувания, които са във вид на очи. Те се намират по средата на самата пещера и това я прави уникална, изумяваща хора от цял свят.

Алпинисти практикуват своя любим спорт. Скалата е варовикова и много здрава. Държи самите куки и алпинистите спокойно могат да практикуват своя спорт, без да се опасяват, че може да се случи нещо.

Друго любопитно нещо, което малко от Вас предполагам знаете е, че е единствената пещера в България, която позволява бънджи скокове.

През времето на Римската империя и по времето на Турско робство, при оттеглянето, турците именно на подобни места са криели златото.

Често бива подлагано на иманиарски набези.

Самата пещера, се смята, че преди милиони години пещерата е била дъно на океан. Самите центробежни сили, които са действали на този океан са създали именно тези Божии очи.

Центробежните сили, просмукващите се води и ерозията са оформили тези две природни форми, за които обаче баба Ванга твърди, че освен природата принос имали и извънземни сили, т.е. не е следствие на природен феномен, а имат намеса и извънземни същества.Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *