.
.

Първи учебен ден за първолака – изпитание или наказание?


Първи учебен ден за вашето дете – най-вълнуващият момент за всеки родител. Гордо приготвяте дрешките му, старателно нареждате чантата заедно, избирате и букет за госпожата. Изпълнили сте всичко от списъка и се надявате, че денят ще бъде истински празник. А може би забравяте нещо? Да – как да подготвите детето, за това, което предстои?

Първи клас е важен етап от развитието на детето – в социален и физически смисъл. Адаптацията му ще изисква време, но е важно да го подготвите от по-рано за това, което предстои. Със сигурност в детската градина са правили упражнения, учили са различни неща, но те не са като в училище, нали? За да не преживее вашето дете шок още в празничния първи учебен ден, подгответе го от рано с информация за следните неща:

  • на училище се ходи всеки ден, както в градината;
  • там се учим на различни неща: четене, писане, разказване, смятане;
  • стоим седнали и послушни, докато бие звънеца;
  • редовно пишем домашни, защото така ставаме по-добри;
  • да ходиш на училище е хубаво и интересно и крие редица предимства;

Как да се случи това?

Започне да разказвате на детето за училище още преди да е завършило детската градина. Така ще му дадете време да осмисли новия етап в живота, който му предстои. Ето как може да се случи това:

Създайте позитивно усещане в детето с предстоящия първи учебен ден. Нека да го очаква с нетърпение, като празник. Изберете заедно раница, тетрадки, дрешки за първи учебен ден, както и всички останали аксесоари.

Изтъкнете му плюсовете от това да ходи на училище: ще опознае нови деца, ще създаде приятелства, ще научи интересни неща и др.

Избягвайте да го сравнявате (с други деца или с братя и сестри). Подкрепяйте го и му показвайте, че уважавате неговата индивидуалност. Децата имат нужда да бъдат окуражавани.

Всички родители мечтаем детето ни да ходи на училище с желание, да учи лесно, да бъде добро и да расте здраво и щастливо. Наша е отговорността това да се случи. Как можем да го постигнем? Като за начало – ежедневно да общуваме с детето си, да си интересуваме как е минал денят му, с кого общува и така нататък. Няма как ако не сме близки, да очакваме чудеса.

За още идеи как да направим така, че детето ни да ходи с желание на училище – прочетете в блога на Комсед.

Обобщение на статията
Продукт
5 based on 2 votes
Brand Name
КомседВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *