.
.

Мебели за баня – на какъв материал да наблегнем?


Мебели за баня: какъв материал да изберете?
Интериорът на банята, както и всички останали стаи в апартамента, трябва да бъде обмислен до най-малкия детайл. Мебелите за баня ще ви позволят не само да премахнете всички домакински дреболии от очите си, но и да направите стаята по-стилна и хармонична. Когато нещата са разпръснати, това прави стаята неподредена, тясна. Правилно подбраните мебели ще помогнат за визуално увеличаване на пространството на банята и ще я направят уютна.

В днешно време производителите предлагат много възможности за обзавеждане на банята и за да направите правилния избор, трябва да се ръководите от определени критерии. Днес ще разберем от какъв материал е по-добре да изберете мебели за баня, за да можете да им се радвате дълго време.

Какъв материал да използвате при избора на мебели за баня?


Банята се характеризира със специален микроклимат: почти винаги има висока влажност и температурни промени. Съответно, за производството на мебели се използват материали, които са устойчиви на тези фактори.

MDF (MDF) и ПДЧ
MDF е фино диспергирана фракция дървесина, пресована под гореща преса (по-малка, отколкото при производството на ПДЧ) със специално свързващо вещество: лигнин и парафин. Краищата на плочата са защитени от влага с PVC ръб, а самият панел е покрит с лак, фурнир, боя, акрил или ламинат. Благодарение на фината фракция е възможно да се създават не само обикновени прави, но и изпъкнали фасади от MDF. Външният вид на продукта зависи от текстурата и модела на филма, използван при ламиниране на MDF.

MDF панелите в банята се използват доста често. Материалът е предварително обработен със специален състав, след което е покрит с лъскав емайл, който предпазва от влага и абразия. Такива влагоустойчиви MDF панели могат да се използват в банята като паравани, за облицовка на стени и за производство на шкафове и шкафове.

MDF шкаф за баня

Също така в баните продуктите от ПДЧ са много популярни, например шкаф с мивка. ПДЧ е плоча от дървесни частици, получена чрез пресоване на смесени дървени стърготини и стърготини с формалдехидна смола. За придаване на водоотблъскващи свойства при производството на ПДЧ, чиповете се импрегнират с парафинова емулсия и се покриват със специална защита срещу влага, след което се ламинират.

Ламинирането процес, при който се нанася специален декоративен слой, импрегниран с меламинова смола под натиск върху ПДЧ. Така се произвежда ламинирано ПДЧ в различни цветове и текстури. Плочите от ПДЧ имат ниска цена, лесно се обработват и държат добре крепежните елементи. Производителите на мебели предпочитат и често използват този материал.

Трябва да отбележим, че въпреки влагоустойчивото импрегниране, дори висококачествените мебели от MDF и ламинирано ПДЧ под въздействието на пара и температурни промени могат да набъбнат и да се повредят с течение на времето. Най-надеждният вариант за баня по отношение на издръжливостта би бил комплект от напълно боядисан (както отвътре, така и отвън) MDF.

На цената на мебелите от MDF ще излязат по-скъпи, отколкото от ПДЧ.

Във всеки случай давайте предпочитание само на надеждни производители с богат опит. Вероятността да закупите висококачествени мебели за баня в този случай е много по-висока и след това ще ви служи дълго време.

Употреба на универсална пластмаса за изработка на мебели за баня


През последните години пластмасовите мебели за баня са много търсени поради разнообразието от нюанси и форми, което отваря голямо поле за дизайнерско въображение. Пластмасата е евтина, продуктите, направени от нея, се чувстват страхотно във влажна среда. Но има и минус – пластмасата не е много издръжлива. При механични въздействия върху пластмасовите повърхности могат да останат драскотини.

Акрил и изкуствен камък


Акрилът е една от разновидностите на изкуствен камък. Акрилните мебели за баня изглеждат много привлекателни и дори елегантни. Благодарение на своята здравина и устойчивост на механично натоварване, този материал заема силна позиция на пазара. Въпреки това, мебелите, изцяло изработени от чист акрил, рядко се поръчват, защото са скъпи.

Най-често акрилът се използва за направата на вани, плотове с мивки и други мебели за баня. Изкуствен гранит, оникс и мрамор се употребяват както по плотовете, така и по стените на банята.

Дърво (масив)


Естественото дърво не е евтино удоволствие, но ако вече харчите пари за дървени мебели, тогава трябва да знаете какъв вид дърво е подходящ за банята. Високата влажност на помещението изключва възможността за използване на „насипни“ и меки продукти, тъй като в тях бързо се образува мухъл и дървото започва да гние.

Изискванията за дървесина за бани се основават на условията на работа:

  • устойчивост на деформация,
  • сила,
  • плътност (дървото не трябва да абсорбира добре водата и да не гние),
  • антисептични свойства.

Метал и стъкло – мебели за баня


Изключително рядко се срещат мебели за баня, изработени изцяло от метал или стъкло. По-често тези материали се използват за декорация. Хромираният метал, алуминий, чугун, мед или месинг придават на слушалките уникален индивидуален вид.

За производството на мебели се използва закалено стъкло, което няма да се разбие на фрагменти, но въпреки това изисква известна грижа. Много интересно изглеждат фасади със стъклени елементи с художествен дизайн.

Финани думи касаещи мебелите за баня, както и правилата за избор

Изборът на обзавеждане за баня не е никак лесна задача. Трябва да имате опит, познания, както и бюджет.

Много е важно, каквито и мебели да изберете, да полагате необходимите грижи за тях.

Въпреки че мебелите са устойчиви на влага, ако е възможно, предпазвайте ги от директен контакт с вода. Избършете капките и конденза с кърпа от микрофибър – не оставя ивици.

Обърнете внимание на вентилацията – това ще помогне за бързото отстраняване на парата и ще предотврати появата на мухъл върху шкафчетата.

Избърсвайте редовно огледалата и всички лъскави повърхности с мека кърпа от микрофибър.

Следете състоянието на фитингите, проверявайте го поне веднъж месечно. Затегнете дръжките, когато е необходимо, не оставяйте чекмеджетата и вратите отворени.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *