.
.

5 лесни начина за отпушване и почистване на канала на мивката


Има толкова много методи за  отпушване на канализация, но не винаги е ясно кой метод е подходящ за водопровода във вашия дом. Като правило, винаги е най-добре да започнете с най-нежните решения, за да избегнете повреда на тръбите, преди да преминете към по-агресивни мерки.

·          За да отпушите мивка – използвайте телена четка или огъната телена закачалка

Косата, кожата, мръсотията и хранителните частици могат лесно да запушат каналите, тъй като се свързват със сапунената утайка, която се натрупва по стените на дренажната тръба. С течение на времето това може да забави водния поток. 

Една обикновена закачалка може ефективно да отпуши запушена мивка. Вземете обикновена закачалка, изправете я и създайте малка форма на кука в единия край на жицата. Натиснете този край бавно надолу в отвора и започнете да „ловите риба“. Избягвайте да натискате закачалката надолу, тъй като това може да премести запушването по-надолу в канала. Вместо това използвайте бавни движения на „побутване“ и „закачане“, за да помогнете за изместването и премахването на боклука, който запушва канала ви. 

·          Веро за съдове, може да помогне за отпушването на канала на душа или тоалетната

Канала на душалесно се запушва с косми. При тоалетните обикновено това са изпражнения, излишна тоалетна хартия, кърпички, женски санитарни продукти или памучна вата (винаги изхвърляйте всичко, което не е тоалетна хартия, в кошчето!).  

Верото е чудесно решение за тези места, защото разгражда остатъците и смазва тръбите на канализацията. Изсипете в чаша веро и след това вряща вода. След това използвайте бутало, за да помогнете за отстраняването на запушването. Можете също така да сложите гумени ръкавици и да използвате ръцете си.

·         Сода бикарбонат и оцет

Содата и оцетът също може да премахне леки запушвания, като например на мивката в банята. 

Първо изсипете вряла вода в канализацията и изчакайте, докато водата се избистри. След това изсипете около половин чаша сода бикарбонат в канализацията. След това изсипете смес от една чаша гореща вода и бял оцет. Оставете сместа да подейства за поне един час, въпреки че е най-добре да я оставите да престои възможно най-дълго за максимален ефект. 

След това пуснете горещия кран на чешмата, за да се източи и наблюдавайте дали водата се оттича правилно. 

·         Сода за пране

Ако содата бикарбонат ви е провалила и търсите по-силна домашна алтернатива, содата за пране е следващият ви най-добър залог.

Содата за пране е известна още като натриев карбонат, обикновено се използва в почистващи продукти и е чудесна за отпушване на канали. Тя е по-алкална от содата за хляб и е по-силно средство за почистване на канализацията.

Изсипете 1 чаша сода за пране в канала и след това налейте и чаша вряла вода. Изчакайте 5 мин. и пуснете водата за да проверите дали замърсяването е почистено. Ако мивката все още е запушена, повторете процеса отново.

 
Професионален съвет:

Ако не сте сигурни винаги можете да се обадите на професионална фирма за отпушване на канали.

·         Вакуум

Прахосмукачка за мокро почистване – почиства както течности, така и сух прах и мръсотия. Тези машинки често се използват за изсмукване на отпадъци от запушени канали, особено ако запушването е близо до повърхността. 

Преди да започнете, поставете кърпа върху отвора. След това пуснете прахосмукачката с най-мощното засмукване и поставете накрайника върху отвора, където е кърпата. Включете и изчакайте 1-2 минути. След това изключете и пуснете водата, за да видите дали мивката се е отпушила.  
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *