.
.

4 разлики между механичните и кварцовите часовници


Ако някога сте се чудили как работи кварцовият часовник, сте попаднали на правилното място. Един кварцов часовник е много по-точен от един механичен. По-лесен за носене и много по-евтин за поддръжка. Прочетете за някои от предимствата на кварцовите часовници в нашата статия. Разделили сме ги на 4 основни разлики между механичните и кварцовите часовници. А след като прочетете тази статия, лесно ще можете да различите двата вида.

Различия в механизмите

Като за начало, ще отговорим на въпроса какво представлява кварцовия часовник? И по какво се различават от механичните часовници? До 1969 г. единствените часовници на пазара се задвижваха от сложна система от зъбни колела и пружини. За разлика от днес, кварцовите часовници работят на прости принципи. Те са по-евтини и не изискват особена поддръжка. Също така, не се нуждаят от ежедневно внимание, както механичните.

За разлика от традиционните механични часовници, кварцовите часовници се захранват с електричество. Специалните свойства на кристала, го правят невероятно точен. Той почти не губи енергия в този процес, което го прави най-точният осцилатор в света. Тъй като кварцът е толкова прецизен, този вид аксесоар използва батерия за захранване на механизма. Батерията изпраща електричество през верига към кварца, който след това вибрира с предварително определена честота.

По-висока точност

Въпреки че кварцовите часовници са по-точни от механичните, те не са съвършени. Най-разпространеният тип кварцов часовник има лека грешка във времето. Но това не се счита за проблем от повечто потребители, тъй като не е забележимо, а и масовата част са доста точни.

Една от най-добрите причини да инвестирате в кварцов часовник е неговата прецизност. В него има по-малко движещи се части, отколкото в механичния часовник. Тъй като кварцът е стар колкото самото време, той е и по-надежден. Часовникът работи, използвайки осцилатор, за да определи времето. Осцилаторът е в непрекъснато движение, което го прави невъзможен за фалшифициране. Тези фактори правят кварцовите часовници добър избор за ежедневната употреба.

По-евтина поддръжка

Ако се чудите дали поддръжката на кварцовия часовник е по-евтина от тази на механичен, не сте сами. Този въпрос аи го задават много потребители. В крайна сметка, този вид аксесоар изисква много по-малко пари за ремонти, тъй като вероятността да се повреди е по-малка. Кварцовите часовници също се нуждаят от обслужване от време на време, за да се поддържа безпроблемната им работа. По време на това обслужване часовникът се разглобява, почиства се и отново се смазва. Механизмите се проверяват за повреди и други дефекти, а при необходимост се подменят части.

Този вид часовник е популярен сред хората, които залагат на надеждните покупки, без да харчат много пари. Често, главен разход е смяната на батерията, но като цяло поддръжката им е по-евтина. Те също така са много по-лесни за съчетаване с различни тоалети.

Лесен за носене

Кварцовият часовник е отличен избор за тези, които не искат да се притесняват, че часовникът им постоянно ще се нуждае от ремонт. Фактът, че се задвижда от кристал, сам по себе си сочи, че е възможно да бъде носен във всякаква среда. Включително да бъде потапян във вода. Аксесоарът не изисква ръчен механизъм за навиване, а батерията му гарантирано издържа дълги години. Единствената поддръжка, както се спомена –  е да се сменя батерията на всеки няколко години
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *