.
.

Симптоми на чернодробно заболяване, които не бива да пренебрегвате


Всяка година броят на пациентите с чернодробна патология расте. Проблеми с метаболизма, отравяне с лекарства или химикали, наранявания и тумори водят до развитие на заболявания. Дори лошите навици могат да причинят чернодробна дисфункция.

ОСНОВНИ СИМПТОМИ НА ЗАБОЛЯВАНЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ


Разнообразие от симптоми, много от които имат доста характерна проява, ще помогнат на лекаря да идентифицира проблема своевременно и да предпише лечение. Все пак остава опасността някои заболявания в ранните етапи да протичат почти безсимптомно. За да се премахне рискът от развитие на заболяването и да се диагностицира навреме черния дроб, гастроентеролозите и хепатолозите препоръчват да се обърне внимание на някои точки.

Увредената чернодробна функция може да се прояви като един симптом, или комбинация от тях, което зависи от конкретното заболяване и наличието на съпътстващи усложнения.

БОЛКА И ДИСКОМФОРТ


Болезнените усещания обикновено са концентрирани в десния хипохондриум. В някои случаи могат да се дават в областта между лопатките, отделно на дясната лопатка. Патологията може да се оцени въз основа на вида и интензивността на болката. Например, лек дискомфорт с болезнена болка, който допълва усещането за тежест, може да показва наличието на възпалителен процес, включително причинен от токсини. За пациента е много трудно да покаже ясно мястото, където е концентрирана болката.

Интензивната и силна болка в хипохондриума е характерна за тежко възпаление, включително гнойно. Присъства с камъни в жлъчните пътища, наранявания на черния дроб. Болезнените усещания са характерни и за чернодробните колики, което води до движението на камъни в жлъчните пътища.

Има патологии, които не се проявяват като неприятни усещания. Това са бавни процеси, като хепатит С или цироза на черния дроб. Пациентът не ги забелязва дълго време, поради което чернодробната диагностика и лечението може да се забави. Често тези заболявания се откриват още в по-късните етапи на развитие.

Повръщане и гадене
Усещането за гадене и повръщане са доста чести при заболявания на стомашно-чревния тракт. Ако проблемът засяга черния дроб, тези симптоми ще бъдат много по-изразени.

С появата на гадене започват проблеми с апетита – той притъпява или изчезва напълно. Има отвращение към определени храни, обикновено с високо съдържание на мазнини. В някои случаи пристъпът на гадене завършва с повръщане, след което състоянието се облекчава за известно време. Примесът на жлъчка в повърнатото показва проблеми с черния дроб.

Проява на симптоми в устната кухина
Характерен симптом е появата на жълто покритие върху езика. Интензивността и цвета зависят от заболяването. Например, лека жълтеница близо до върха на езика може да показва ранен стадий на хепатит. Появата на жълто-зелена плака е характерна за сериозни патологии на храносмилателния тракт, жлъчните пътища или черния дроб. Стагнацията на жлъчката се проявява под формата на плака с наситен жълт оттенък. На тези етапи могат да бъдат предписани изследвания за проверка на стомашно-чревния тракт.

Може да се появи и неприятна горчивина. Появява се, когато жлъчката навлезе в хранопровода. Наличието на изразен вкус може да е симптом на вирусен хепатит, тумор или цироза на черния дроб, стомашно-чревно заболяване или жлъчен мехур. Понякога горчивината се причинява от силен стрес, прием на определени лекарства. За да се определи точно заболяването, лекарите предписват цялостна диагностика на тялото на пациента.

В допълнение към горчивината, в устата може да се появи сладникав или „рибен“ аромат, който е придружен от запек или диария, подуване на корема и повръщане. Този симптом показва проблеми с храносмилателната система, провокирани от проблеми с черния дроб.

Хормонални промени
При хронично чернодробно заболяване възниква хормонален дисбаланс. В този случай пациентите изпитват загуба на коса на пубиса, в подмишниците. Мъжете страдат от атрофия на тестисите и увеличаване на млечните жлези – това се причинява от излишък на женски хормони. При жените се увеличава обемът на естрогена, което причинява обрив по цялото тяло, ПМС става силно изразен, менструалният цикъл е нередовен.

Интоксикация на тялото
Тъй като черният дроб е отговорен за филтрирането и премахването на токсините от тялото, увреждането на черния дроб пречи на тези функции. Има изразена интоксикация и съпътстващите я симптоми. Те включват дискомфорт в мускулите и ставите, проблеми с апетита, умора и загуба на тегло.

Има много методи за прочистване на тялото и предимно на черния дроб, но най-важното, което трябва да знаете е, че при проблеми, трябва да се консултирате с лекар!
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *