.
.

Последователност при ремонт в стар жилищен апартамент


Стъпка по стъпка последователност от ремонти във стар жилищен апартамент е чудесен начин да обмислите всяка стъпка и да завършите работата по начина, по който искате. Тя е малко по-различна от работата, извършвана в нови жилища. За да не забравите важни точки, препоръчваме ви да използвате нашата статия.

Подготвителна работа при ремонт на апартамент

Правилната последователност от ремонти във стар жилищен апартамент ви позволява да обмислите всяка стъпка. И трябва да започнете, като вземете всички мебели и вещи на вашето семейство или приятели. По този начин можете да сте сигурни, че вашето имущество няма да пострада по време на работата.

Хората, които правят ремонт за първи път, имат много въпроси. Каква е последователността на ремонтите във стар жилищен апартамент и откъде да започнем? Кога трябва да се транспортират всички мебели? Препоръчително е да направите това, ако планирате да полагате отново подове или да демонтирате стени/прегради.

Каква е последователността при ремонт на стар апартамент?

Първа стъпка. Демонтаж

Трябва да започнете с демонтажа. Обикновено се демонтира всичко – събарят се прегради (ако е необходимо), премахва се старата баня, вратите заедно с касите (ако смятате да ги смените), повдигат се подовете, ако има дупки или пукнатини. Но не трябва да докосвате радиаторите на този етап.

Докато се извършва демонтаж, поканете фирми за дограми, за да изчислите колко ще ви струва тази услуга. При изчисляване вземаме предвид всичко: броя на прозорците с двоен стъклопакет, наличието на допълнителни функции (например отразяване на светлината), качеството на фитингите, производителя.

Не забравяйте, че друга работа може да бъде платена отделно, например перваза на прозореца, склонове, доставка на прозорци с двоен стъклопакет (ако се заплаща), премахване на стари прозорци и монтаж на нови, извозване на боклука.

Стъпка втора. Монтаж на комуникации

Когато определяте последователността на обновяване на старо жилище, първо трябва да подчертаете тези работи, които могат да навредят на завършения ремонт, и да ги направите първо: остъклете балкона, сменете прозорците и радиаторите, инсталирайте вентилационна система.

По-нататъшната последователност от основен ремонт на стар апартамент включва работа с окабеляване и комуникации. За да направите това, ние демонтираме старите проводници и инсталираме нови. Същото важи и за тръбите на водоснабдителната система.

Преди да смените окабеляването, трябва да изготвите план за поставяне и свързване на осветителни тела, превключватели и слаботокови мрежи. Това ще ви позволи да избегнете използването на удължителни кабели в бъдеще. Също така трябва да изработите план за инсталиране на водопроводно оборудване. Ако не знаете как сами да съставите такива диаграми, по-добре е да се обърнете към специалисти.

На този етап ще ви трябва компетентен водопроводчик и електротехник. Първият ще свърже бройлера (ако е необходимо), радиатора, нагревателя за кърпи и душ. Вторият ще помогне за свързване на гнездата.

Друг важен момент, който не трябва да се забравя на този етап, е ъгълът на дренаж. Проверете дали водата в банята се оттича достатъчно добре и дали студената и топлата вода се подават правилно към крановете.

Всеки контакт трябва да има свързано електричество. И също така трябва да знаете коя „автоматична машина“ в електрическото табло за какво отговаря, ако светлините внезапно изгаснат в апартамента.

В края на етапа можете да смените прозорците. Но е по-добре все още да не започвате да изравнявате стените и подовете. Първо трябва да окабелите гнездата.

Този етап завършва с щепселите на електропровода и отстраняването на проводниците в кутиите на контактите.

Край на формуляра

Стъпка трета. Изграждане на прегради

Когато приключи предишният етап от ремонта в стар жилищен апартамент с комуникации, трябва да преминете към изграждането на прегради. Но има важен нюанс, който трябва да се вземе предвид при ремонт на апартамент. Ако в конструкцията на стената ще се използват материали като тухли или пенобетон, тогава монтажът може да започне веднага. Ако преградата е планирана да бъде направена от гипсокартон и преди това подовата замазка е излята или стените са изравнени, трябва да изчакате, докато подът или мазилката изсъхнат. Гипсокартонът може да се изкриви при висока влажност.

Друга важна стъпка, включена в този етап, е маркирането на бъдещи стени и места за врати и изграждането на прегради.

Стъпка четвърта. Шпакловка, нивелиране на пода

Шпакловката и изравняването на пода са две отделни стъпки, но могат да се извършват в произволен ред. Някои хора предпочитат първо да измажат и след това да излеят пода. Други правят обратното. Следователно можете да следвате тези стъпки, както сметнете за добре.

Вземете предвид разликата в дебелината на топлия под и подовото покритие. Ако имате монтиран топъл под във вашия апартамент, не забравяйте, че той също увеличава общата височина на пода. В бъдеще това може да затрудни фугирането на ламината и плочките, което да доведе до необходимостта от направата на прагове.

Стъпка пета. Монтаж на подово отопление, полагане на плочки

Докато подът е изравнен и стените са измазани, можете едновременно да инсталирате системата „топъл под“. Основното нещо е да не забравяте за регулатора за него на етапа на окабеляване.

След като подът е напълно изсъхнал, можете да инсталирате системата „топъл под“ и след това да поставите плочките.

Стъпка шеста. Гипсокартон

Следващият етап е монтаж на стени от гипсокартон и покриване на тавана, ако това е включено в проекта. За банята/тоалетната обикновено се използва влагоустойчив гипсокартон, за останалите помещения – по ваше желание.

Стъпка седма. Шпакловка, грунд, боядисване

Последователността на ремонта на вторичен апартамент предполага, че когато почти цялата „мръсна“ работа е завършена, можете да преминете към довършване на стените. Ако говорим за класически ремонти, тогава последователността ще бъде следната:

  • грунд;
  • шпакловка;
  • шлайфане.

Стъпките се повтарят, докато повърхността на стените стане идеално равна. Ако не планирате да боядисвате стените, но искате да залепите тапети, достатъчно е да повторите стъпките само два пъти. Друго нещо е декоративна мазилка или боядисване на стените. След втория подход ще трябва да залепите фибростъкло, което ще предотврати напукване на мазилката и ще ви позволи да получите по-равномерна повърхност.

Когато фибростъклото е залепено, трябва да грундирате отново стените, да залепите декоративни елементи (ако има такива) и можете да започнете да нанасяте основното покритие.

Преди боядисване измерете отново отворите на вратите. Отворите не трябва да са твърде малки, но не трябва да има никакви празнини. Ако има отклонения от размерите, по-добре е да направите всички необходими промени преди боядисване. В противен случай те ще трябва да се повторят отново в бъдеще.

Стъпка осма. Работа с пода

Някои експерти по боядисване съветват първо да поставите пода и след това да преминете към боядисване. Ето защо полагането на настилката често предшества нанасянето на боя или декоративна мазилка.

Ако тази опция е приемлива, тогава трябва внимателно да наблюдавате работата на майсторите. Подовото покритие не трябва да бъде надраскано, изцапано с боя или грунд. Практиката показва, че специалистите, работещи с подови настилки, са по-малко склонни да повредят стените, отколкото бояджиите, които често повреждат пода. Но само вие можете да решите колко покритие сте готови да рискувате.

Стъпка девета. Довършителни работи

Последователността на ремонтите във вторичен жилищен апартамент на части включва задължителна работа с водопровод. За да направите това, трябва да закупите цялото необходимо водопроводно оборудване и отново да се свържете с доверен водопроводчик. Специалист ще ви помогне да свържете нова баня, ако е необходимо, и да инсталирате кранове в кухнята и банята. Може също да свърже съдомиялна и пералня. Когато работата е напълно завършена, трябва да проверите дали нищо не изтича някъде. Можете да използвате хартиени кърпи за това.

Друг професионалист, с когото отново ще трябва да се сблъскате, е електротехник. Той ще помогне за инсталирането на контакти и ключове и, ако е необходимо, ще свърже нови полилеи и лампи. Не забравяйте да проверите колко здраво са закрепени гнездата към стената. Това може да стане с помощта на стегната вилица.

Освен ВиК и електричество, на същия етап се работи с каси, завинтване на первази и монтаж на корнизи.

Стъпка десета. Оценка на резултатите и почистване на помещенията

Резултатите от работата трябва да се оценяват няколко пъти, по различно време на деня.

Някои хора избират един цвят боя за стените и след това се чудят защо готовият резултат от боядисването е толкова различен. Но всъщност е нормално. При различни условия на осветление цветът на довършителните материали ще изглежда различно. По-светлите цветове на слънчева светлина през нощта или при изкуствено осветление стават по-тъмни и нюансът се променя. Съответно през деня ще можете да забележите някои недостатъци в декорацията, а вечерта ще видите, че само полилей не е достатъчен и са необходими допълнителни източници на светлина.

Въз основа на резултатите от работата трябва да проследите дали има останали малки детайли или недостатъци и запомнете правилото: няма нищо по-трайно от временно. Съответно всичко, което не е ремонтирано навреме, най-вероятно ще остане така завинаги. Ето защо е толкова важно да коригирате и най-малките несъвършенства, преди да върнете нещата на мястото им.

Друг важен момент е почистването на стаята. Сега много фирми за почистване предлагат такава услуга като почистване на апартамент след ремонт. Разбира се, можете да свършите цялата тази работа сами. Но е по-добре да се доверите на специалисти, които знаят как да измият строителна креда, да почистят мазилка, да премахнат петна или да изтъркат линолеума. Ако го направите сами, можете да развалите новото покритие.

Срокове

За да ускорите процеса, не трябва да пренебрегвате такъв важен момент като изготвянето на дизайнерски проект. Да, това ще отнеме няколко дни, но значително ще опрости по-нататъшните стъпки и ще ви позволи да разберете точно колко време ще отнеме ремонтът.

Ако поръчате услуга до ключ, това опростява въпроса още повече – няма да е необходимо да купувате строителни материали и мебели. За да направите това, можете да се свържете със строителни фирми, които се занимават професионално с това. Приблизителният срок за извършване на работата от специалисти е както следва:

  • Изготвянето на дизайнерски проект отнема 5 дни (конкретният период от време зависи от площта, обема на ремонта, използваните строителни материали);
  • демонтирането на стари материали ще изисква до 14 дни;
  • грубата работа отнема до един месец;
  • довършителните работи продължават до 40 дни.

Времевите рамки могат да варират в зависимост от квадратурата, желаните строителни материали и предпочитанията за мебели.

Възможно ли е да спестите пари?

В много случаи желанията надхвърлят възможностите. Ето защо дизайнерският проект става толкова важен. Цената на работата може да бъде намалена, ако професионалистите се заемат с работата – това е единственият начин да сте сигурни, че всичко ще бъде направено на най-високо ниво и няма да се налага да преправяте нищо, плащайки за една и съща работа два пъти.

Строителните материали могат да бъдат закупени от производители, а не от прекупвачи. По този начин няма да има нужда да надплащате на посредниците.

В различни случаи обхватът на работата може да варира. Ако искате да преразгледате проекта, трябва незабавно да информирате строителния екип за това и да коригирате по-нататъшната работа своевременно.

Заключение

Както можете да видите, дори второстепенното жилище може да бъде преустроено така, че да отговаря на всички ваши изисквания. Но за това е важно да извършвате цялата работа на етапи, така че по-късно да не се налага да се връщате на някакъв етап няколко пъти.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *