.
.

Как да удължим живота на плодовете и зеленчуците?


За никого не е тайна, че пресните плодове и зеленчуци са една от най-важните хранителни групи, които допринасят за нашия тонус и добро здраве. Но често срещан проблем, с който се сблъскваме, е как да се погрижим продуктите ни да издържат възможно най-дълго. За щастие има няколко лесни трика, които можеш да използваш, за да удължиш живота на любимите си плодове и зеленчуци. Днес ще разгледаме 6 от тях. Продължавай да четеш, за да откриеш как можеш да извлечеш максимална полза от своите пресни растителни храни.

1. Избирай винаги свежи продукти

Ако искаш твоите продукти да имат максимално дълъг живот у дома, първата стъпка е да избираш свежи зеленчуци и плодове. Но как да ги разпознаеш? За различните видове знаците са различни. Общото правило е, че цветът им трябва да е ярък и не трябва да имат видими наранявания.

2. Избери подходящо място за съхранение

Когато донесеш пресните, качествени продукти у дома, следва да ги разпределиш в подходящи за целта места за съхранение. Мнозина от нас имат навика да слагат всичко в хладилника, защото това е удобно и не трябва да се замисляме особено, когато разтоварваме пазарските си чанти. Истината обаче е, че някои продукти имат много по-дълъг живот, ако ги държиш на плота в кухнята или в тъмен и хладен килер.

Например, картофите, лука, чесъна и тиквата трябва задължително да се съхраняват на тъмно, хладно и проветриво място. Ако ги сложиш в хладилника, съдържащото се в тях нишесте ще се превърне в захар, което ще промени вкуса им при готвене.

Други продукти се чувстват най-добре просто на сенчесто място на плота в кухнята. Това се отнася най-вече за плодовете, като манго, пъпеш и ябълки, но също и за авокадото и доматите.

3. Разделяй плодовете и зеленчуците

Знаеш ли, че някои плодове произвеждат етиленов газ? Това е вещество, което ускорява процеса на зреене, а впоследствие – и на разлагане. Ето защо, ако искаш да удължиш максимално живота на пресните си продукти, трябва да ги държиш разделени. В идеалния случай всеки вид плод и зеленчук си има собствена кутийка или пакетче. Това обаче е твърде трудоемко за повечето от нас. При всички положения се увери, че държиш продуктите, които излъчват етилен далеч от онези, които бързо се развалят под въздействието на този газ.

Ето един кратък справочник, който да те ориентира.

Произвеждащи етилен растения са ябълки, праскови, авокадо, зрели банани, пъпеш, киви, манго, нектарини, папая, маракуя, кайсии, круши, райски ябълки сливи, домати. Както вероятно си забелязал, те са плодове. (Да, може би е изненадващо, но формално погледнато доматът също се явява плод.)

Никога не съхранявай гореспоменатите плодове със следните продукти: зелен фасул, белгийска ендивия (цикория), броколи, брюкселско зеле, зеле, моркови, карфиол, листно цвекло (манголд), краставици, патладжани, листни зеленчуци, бамя, магданоз, грах, пиперки, спанак, тиква, сладки картофи, диня, кресон.

4. Отложи измиването

Този съвет всъщност е сравнително популярен и е много вероятно вече отдавна да знаеш за това от собствения си опит. Измиването на плодовете и зеленчуците трябва да става точно преди консумация. Ако те се измият след купуването им, трайността им може значително да намалее. Причините са различни за различните плодове – някои от тях не могат да бъдат изсушени добре и загниват, а при други се нарушават естествените бариери, които ги предпазват.

5. Избери подходящи съдове

Използването на подходящи контейнери за съхранение на продуктите също е важно за удължаване на срока им на годност. Например зеленолистните зеленчуци трябва да се съхраняват в хартиени или пластмасови торбички с няколко отвора за проветряване.

6. Използвай потенциала на своя фризер

Ако се окажеш с огромно количество плодове и зеленчуци, които просто няма как да използваш преди да се развалят – съвсем спокойно можеш да ги измиеш, да ги подсушиш добре и да ги замразиш. След това можеш или да ги размразиш, или дори да ги използваш директно от фризера за различни рецепти (например смутита). Някои от продуктите, които могат спокойно да бъдат замразявани включват: моркови, лук, тиквички, чушки, ябълки, круши, ягоди, боровинки и малини.

В заключение, удължаването на живота на плодовете и зеленчуците е възможно при правилно съхранение и грижи. С избора на подходящ съд за съхранение, температура и влажност, пресните хранителни продукти ще останат свежи за по-дълго време. А редовното почистване на местата за съхранение (хладилника, килерите, плотовете и съдовете), ще помогне за предотвратяване на разпространението на бактерии и други замърсители.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *