.
.

Как да изберем най-подходящата бебешка количка?


Детската количка е задължителна покупка на младите родители и е полезна за улесняване на ежедневието им с малкото дете. Много бъдещи родители прекарват доста време в проучване на количка, която да я добавят към списъка за първоначалните покупки за новодошлия член в семейството. Количката, също така е една от най-скъпите бебешки принадлежности, които ще притежава младия родител. Но те правят излизането от вкъщи с малкия член на семейството много по-лесно, като най-вероятно детската количка ще се ползва години наред.

Удобната количка не само осигурява на бебето пространство за сядане или дрямка, но също така осигурява място, където да скриете всички задължителни бебешки принадлежности, които взимате със себе си при разходка – от кърпички и пелени до залъгалки и леки одеaлца.

Но намирането на най-подходящата количка не е лесно. Пазарът е наситен с различни видове, модели и ценови диапазони, които варират от най-малко стотици до хиляди левове. Така, че преди да започнете да търсите количка за Вашето бебе, е добре да сте помислили върху следните опорни точки:

 1. Цена/Бюджет: Както се спомена по-горе, цените на бебешките колички варират в широки граници. Тук Вие определяте колко сте склонни да дадете за детска количка.
 2. Начин на живот: Къде ще използваме бебешката количка? В градски условия? По павирана настилка? Ходим ли често в планината? На излети?

Ако я използвате в града и ще се движите по тесни улици, тогава Вашият избор би бил по-компактна количка с по-малки гуми, а ако живеете извън града или често ходите на излети, тогава ще Ви трябват големи колела.

А ако пътувате много. То тогава добър избор ще бъде олекотена количка, тип бъги, която ще се сгъва лесно и компактно и която да може да се съхранява в кабинния салон на самолета

 • Дете/деца в семейството: Планирате ли да имате и второ или и трето дете, то тогава ще Ви е най-полезна детска количка, която се разширява до двойна количка за породени деца или близнаци. Такъв тип детска количка следва да се използва години наред.
 • Съвместимост на количката със столче за кола: Тук вариантите са колички 2 в 1 или 3 в 1 в зависимост от това дали в комплекта е включено столче/ кошница за кола.
 • Размер и тегло: Размерът е от значение, когато искате да транспортирате детската количка в малка кола или ако пътувате със самолет. Ако използвате количката в ситуации, когато трябва да я носите, то си струва да помислите за теглото й. Но трябва да се вземе предвид, че по принцип в комбинираните колички (шаси+ кош за новородено +седалка за след 6 месец) са вложени по- скъпи, качествени и по-тежки материали като амортисьори, гуми от пяна, които не могат да спукат, повече аксесоари и екстри в сравнение с леките колички, тип “бъги“.

На какво да обръщате внимание, когато купувате бебешка количка?

 • Стандарт за безопасност: Търсете Европейски сертификат за безопасност, който трябва да е залепен на самото шаси или на неговата опаковка. Уверете се, че шасито на количката се заключва във всяка позиция, в сгънато и разгънато положение. Механизмът трябва да бъде лесен за употреба и да е достатъчно безопасен.
 • Предпазни колани: Коланите, които обезопасяват детето, докато е в количката, са задължителни, в противен случай всяко любопитно дете, би намерило начин да се измъкне от количката или да падне от нея. Обезопасителната система представлява 5- точков колан, който обхваща кръста, минава над рамената и между краката на детето. 
 • Маневреност: Управлението на детска количка изисква известна сръчност, за това е важно да можете да бутате количката в права линия и да завивате с нея без усилия. Ако количката има предни и задни гуми, които се въртят на 360 градуса, то управлението и завиването би било много по-лесно.
 • : Новородени бебета имат нужда от кош за новородено, тъй като той им осигурява пълно легнало положение, вкл. с матраче. Необходимостта от пълно легнало положение на коша е поради това, че бебетата не могат самостоятелно да държат главичките си изправени, както и възможността за правилното развитие на гръбначния стълб при новородени, като този период е до около 6 месеца.
 • : Седалката има ли регулация на наклона на гръбчето? Лесно ли се регулира наклона на седалката? Дори при по-големи бебета или деца, седалка с регулация на наклона осигурява комфортен сън, по време на разходка.
 • Сенник: За комфорта на Вашето дете по време на разходка е необходимо сенникът да може да се регулира. Това ще предпази детето от слънчеви лъчи, вятър и дъжд. В някои случай сенникът предлага UV защита фактор 50+-при бебешки колички като Hartan Kinderwagen, Stokke AS, Bugaboo.
 • Екстри към количката: Необходими за Вашето удобство аксесоари са: поставка за чаша, странични отделения за съхранение, чанта за майката, повивавалник, дъждобран, комарник, светлоотразители, вградени в рамата.
 • Багажно пространство: Важно за всеки родител е да има багажно пространство, което се намира под седалката на количката. Това отделение е полезно и необходимо, когато сте излезли на пазар с количката или искате да съхраните нужните на детето консумативи за една приятна разходка.
 • Височина на дръжката: Избирайте количка, чиято дръжка може да се регулира в няколко позиции по височина, или да се регулира ветрилообразно. Оптималната позиция на дръжката за всеки човек е на нивото на кръста или малко по-надолу. Повечето колички са проектирани и създадени за жени със среден ръст. Ако не влизате в това описание /както повечето бащи не влизат/, трябва да търсите количка, чиято дръжка се регулира по височина.
 • Стабилност: Уверете се, че шасито на количката се заключва във всяка позиция, в сгънато и разгънато положение. Механизмите за заключване осигуряват безопасността на Вашето дете.
 • Спирачки: Важно е спирачките да бъдат лесни за употреба. Колелата трябва да се заключват, когато спирачките са активирани.
 • Гуми: При надувните гуми и камерни гуми се осигурява комфорт и гладко возене. Обърнете внимание дали бебешката количка има амортисьори.

Какво да избягвате при избора на бебешка количка?

 • Части, причиняващи наранявания: Пръстите на ръцете и краката могат да бъдат наранени от остри ръбове, заклещени между метални елементи на шасито или прободени от издадени пружини.
 • Несъвместими елементи: Всяко шаси на детска количка е различно, за това избирайте шаси и стол за кола, които са съвместими и могат да се използват безопасно заедно /ако желаете такава опция/.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *