.
.

Интелигентни брави: какво представляват и как работят


В добрите стари космически телевизионни предавания като Star Trek хората изобщо не са били параноични. Защо? Всички те използваха интелигентни брави. Героят се приближава до вратата – и тя се отваря. Точно през научнофантастичния аналог на Face ID. Сега интелигентните брави вече съществуват и работят. Разказваме ви повече за видовете интелигентни брави, капани и специфични устройства.

За параноиците

Необходими са брава и ключ, за да държите престъпниците извън къщата си.

Когато става дума за интелигентни брави, много хора преминават към режима на пълно недоверие към новата технология. Желязната врата и железният ключ остават за нашия човек непогрешим тотем на сигурност. Междувременно обикновена ключалка не го гарантира.

Умел крадец отваря ключалка с кирка за 10 минути. На практика престъпникът дори не се интересува от вратата, а от пластмасовия прозорец или балкона на долните етажи, защото се отварят лесно отвън. Много статистики в България показват, че броят на гражби с взлом расте, следователно е време сериозно да помислите за защита на своето жилище.

Интелигентната ключалка се различава само по начина, по който взаимодейства със заключващия механизъм. Вместо физически ключ има електронен начин, било то с код, или с биометрични данни – пръстов отпечатък, сканиране на ретината и др. Вместо да завъртите ключа, въведете код, поставете пръста си върху скенера или натиснете бутон в приложението. Удобно, лесно и просто.

Универсални интелигентни брави

Такива устройства са необходими, за да се предпази чанта, раница, шкафче във фитнес клуб от отваряне. Традиционно място на приложение: порти в страната. Добър пробен камък за тези, които искат да инсталират интелигентна брава на вратата, но се страхуват да предприемат драстичната стъпка.

Универсална електрическа брава GLS Bt+F

В България тази ключалка се продава под марката Grand lock systems, въпреки че бе известна като Nokelock. Всъщност приложението му се нарича Nokelock (достъпно за iOS и Android). Основният плюс: отваряне чрез четене на пръстов отпечатък.

Универсална електрическа брава GLS Bt

Алтернатива на GLS Bt+F без четец на пръстови отпечатъци. Управлява се чрез същото приложение Nokelock, към което се свързва чрез Bluetooth. Размери на бравата 50 х 78 х 23 мм, тегло – 50 грама. Защитата на корпуса е същата, IP65.

Интелигентни ключалки за велосипеди

Най-подходящият начин за използване на интелигентни ключалки е да предпазите велосипедите от кражба. Паркирайте „железния кон“ и затворете ключалката със смартфон. Няма нужда да се занимавате с клавиши, просто натиснете бутон в приложението.

Интелигентни брави на вратите

Това са сериозни и истински брави на вратите, които работят без физически ключ. Те се отварят с код, пръстов отпечатък и приложение в смартфон. Удобно е. Деца, членове на семейството, гледачи, бавачки, учители, приятели, работници – няма нужда да правите допълнителни ключове за всички или да прекарвате време в предаване на един резервен пакет. Добавете подходящия човек към приложението или измислете код за него. Сусамът ще се отвори.

Работниците приключиха ремонта, детето вече няма нужда от бавачка? Изтрийте ненужните профили, променете кода. За разлика от физическия ключ, вие контролирате цифровия ключ по всяко време. Ако на недобросъвестния работник не е останал дублиран ключ, тогава ключалките не се нуждаят от смяна.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *