.
.

Защо зъбите пожълтяват?


Ако се притеснявате, че зъбите ви пожълтяват, не сте сами. Много хора страдат от пожълтяване на зъбите поради лоша орална хигиена. Те често не мият зъбите си, не използват вода за уста или конец. Често консумират храни и напитки, които могат да оцветят зъбите им, включително домати, къри и балсамов оцет. Тези съставки проникват в емайла и причиняват обезцветяване.

Вътрешни петна

Вътрешните петна са петна, оставени от определени храни и напитки. Те включват кафе, чай, вино и тъмни газирани напитки. Други храни, които могат да причинят обезцветяване, включват къри и сосове за барбекю. Някои цитрусови плодове също могат да увредят емайла на зъбите ви. За щастие можете да контролирате ефектите от присъщите петна с добра орална хигиена и промени в начина на живот. Ако обаче ви притесняват, може да посетите специалист, който да ги почисти. Може да погледнете за цени и оферти на този линк – избелване на зъби цена.

Някои лекарства също могат да причинят пожълтяване. Известно е, че тетрациклиновите антибиотици, които някога са били популярни сред децата, причиняват обезцветяване. Също така някои лекарства за кръвно налягане и антихистамини могат да причинят пожълтяване на зъбите.

Свързано с възрастта обезцветяване

Въпреки че е обичайно зъбите ви да се обезцветяват с възрастта, има редица начини за намаляване на риска. Например, можете да спрете да пушите, да спрете да ядете храни, които оцветяват, както и да почиствате зъбите си с конец всеки ден. Въпреки всичките ви усилия може да се получи известно обезцветяване по естествен път.

Продуктите за избелване, могат да помогнат в такива моменти. Но трябва да сте наясно, че те не работят за всички. Вашият зъболекар може да препоръча решение за избелване, което ще работи най-добре за вас.

Генетика

Жълтите зъби се причиняват от два вида генетични мутации. Единият тип причинява обезцветяване , докато другият причинява чувствителност и слаб емайл. И двете причини водят до по-висок риск от кариес и счупване на зъбите. Докато наследствените гени не могат да бъдат променени, има някои известни причини за обезцветяване на зъбите.

Възможно е да наследите пожълтяване от родителите си. Някои хора имат естествено жълт цвят, докато други имат червеникавокафяви или сиви. Това означава, че сте генетично предразположени да имате пожълтяване. Вие имате емайлов слой, който е светъл, а дентиновият слой е по-тъмен. Тези с дебел слой емайл имат по-ярки зъби от тези с тънък слой.

Как да избелим жълтите зъби по естествен начин

Ако искате да избелите зъбите си, трябва да спазвате добри практики за орална хигиена. Те включват четкане и почистване с конец поне два пъти на ден. Използването на избелваща паста, също може да ви помогне да поддържате прекрасна усмивка. Тези методи могат да се използват в комбинация с вашите нормални практики за орална хигиена.

Домашни средства

Първото домашно средство за избелване на зъбите е миенето с четка и конец поне два пъти на ден. Също така избягвайте захарни храни и храни с високо съдържание на въглехидрати. Ако все пак консумирате такива храни, измийте зъбите си веднага след това. Можете също така да използвате листа от пресен босилек и мента, за да освежите дъха си. Тези освежаващи билки, насърчават доброто орално здраве. Освен това е важно да миете зъбите си и да използвате вода за уста на всеки няколко дни, за да предотвратите кариес. И накрая, трябва да сменяте четката си за зъби на всеки три месеца.

Търговски продукти за избелване на зъби

Търговските продукти за избелване на зъби често са направени от водород или карбамиден пероксид, които действат като избелващи агенти. Тези съставки се намират в пасти за зъби, избелващи ленти и гелове. Когато се използват, тези агенти проникват в слоевете на зъбите и премахват хромогените, които причиняват обезцветяване. Избелващите продукти без рецепта обикновено имат концентрации, вариращи от 3% до 10%, докато денталните специалисти използват по-високи концентрации до 40%.

Избягване на кисели храни

Пиенето на киселинни напитки може да причини ерозия на зъбите и те да изглеждат жълти. За да избегнете този проблем, трябва да се опитате да намалите количеството киселина, което консумирате. Опитайте се да пиете вода и да изплакнете добре устата си след хранене или пиене на кисели напитки.

Активен въглен

Активният въглен избелва, като премахва повърхностните петна. Действа за премахване на петна, които са част от естествения процес на стареене на зъбите. Активният въглен обаче не е трайно решение за пожълтяването на зъбите, тъй като всъщност може да отслаби емайла . Активният въглен ще избели само повърхността, премахвайки повърхностните петна, но не и дълбоките петна.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *