.
.

Безопасно ли е да пътуваме със самолет по време на бременност?


Важно е всяка жена да следи своето здравословно състояние по време на бременност, а и не само. Пътуването със самолет по време на бременност, често не оказва влияние на плода, при стабилно състояние на майката. Важно е да се подчертае, че всеки случай е индивидуален и консултацията с лекар е задължителна.

Първите три месеца от бременността са най-критични, когато става въпрос за полет. Тогава вероятността от гадене и отлепване на плацента е завишена. Някои лекари съветват отлагането на пътуването през първите седмици на бременността, поради различните хормонални процеси, които протичат, но всичко това е строго индивидуално.

Възможни проблеми с бременността при излитане и кацане

Факторите, които могат да повлияят неблагоприятно на плода са свързани с промяната на атмосферното налягане – когато самолетът излита или каца. Това може да доведе до недостиг на кислород на тъканите на организма и плода, а в най-лошите случаи може да се получи отлепване на плацентата. 

Най подходящо време за полет по време на бременност

Изследвания сочат, че най-безопасното време, в което бременните жени е желателно да пътуват, е средата на второто тримесечие между 18 и 24 гестационна седмица. През това време на бременността, органите на плода са добре развити и резките промени в атмосферното налягане най-често са безопасни.

Полет в последното тримесечие на бременността

Повечето майки, решили да пътуват в последната фаза от бременността си, се чувстват добре, но е важно да бъдете много внимателни. На този етап кръвообращението може лесно да бъде нарушено от продължителното стоене, а това от своя страна да предизвика припадък, а в редки случаи – преждевременно раждане.

Проблеми с авиокомпании

Когато става въпрос за авиокомпании, трябва да бъдем внимателни при подбирането на такава. Някои от тях не допускат жени бременни след 34та седмица. Едно от решенията е да си издадете медицинско удостоверение за етапа на бременност, в който се намирате. Така ще избегнете евентуално недопускане на борда. Някои авиокомпании могат да причинят и неудобство, в случай на проблеми с разписанието на полетите. Важно е да има към кого да се обърнете при закъснял полет, за да избегнете нежелан дискомфорт по време на Вашата бременност.

Раждане в самолета – бърза реакция

Историята познава и случаи на успешни раждания на борда на самолет. Както споменахме обаче, не е препоръчително да пътувате след 34-та седмица на бременността. Когато това е наложително обаче и по време на полета започне преждевременно раждане, помощ могат да окажат стюардесите. Те са преминали специални обучения за оказване на първа помощ и дори израждане. 

Съвети за по-комфортен полет по време на бременност

Когато решите да пътувате със самолет по време на бременност е възможна опцията да изберете своето място в кабината. Препоръчвано е да се сяда на първи ред до аварийния изход, където е по-просторно. Добра идея е да поръчате и индивидуално меню за хранене, което да отговаря на вкусовете Ви и няма да навреди на бременността. Що се отнася до дискомфорти, при по-продължителните полети е възможно да се появят болки в кръста и шията, а много често и отичане на краката. Бъдете внимателни и се разхождайте периодично из салона на самолета.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *